Stanišić traži hitno prebacivanje u Scheveningen

BIVŠI načelnik Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije, haški optuženik Jovica Stanišić zatražio je da hitno bude prebačen u pritvor ICTY-a Scheveningen, jer nije udovoljeno njegovom zahtjevu da mu se nakon nedavne operacije omogući kućni oporavak, izvijestila je u utorak agencija Beta.

Očekivali smo da dođe kući na oporavak, ali ga nisu pustili. Njegov odvjetnik zatražio je da prvim avionom bude prebačen u Haag, s obzirom na uvjete u Centralnom zatvoru", kazala je Stanišićeva supruga Gordana frankfurtskim "Vijestima", listu na srpskom jeziku koji izlazi u Frankfurtu, prenosi Beta.

Stanišićev odvjetnik Vladan Vukićević potvrdio je Radiju B92 da njegov klijent traži hitno prebacivanje u Scheveningen.

"Točno je da Stanišić želi što prije u Den Haag. Kad već ne može na kućno liječenje, onda zbog loših uvjeta u zatvoru želi što prije stići pred ICTY. To je sad u nadležnosti MUP-a Srbije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stanišić je optužen zajedno s Frankom Simatovićem Frenkijem, načelnikom obavještajne uprave SDB-a i prvim zapovjednikom "crvenih beretki", jedinice za posebne operacije SDB-a. On je već izručen Haagu a Stanišićevo izručenje odgođeno je zbog hitnog kirurškog zahvata, nakon kojega je iz bolnice vraćen u Centralni zatvor Okružnog suda u Beogradu.

Simatović i Stanišić optuženi su za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u ratovima u Hrvatskoj i BiH, a u optužnici protiv Slobodana Miloševića označeni su kao sudionici u "združenom zločinačkom pothvatu", koji je imao za cilj nasilno protjerivanje nesrpskog stanovništva s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi njihovog pripajanja novoj državi pod dominacijom Srba.

(Hina) ttag dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara