Stanje dječaka iz Varaždina malo se poboljšalo, ali je i dalje životno ugrožen

Stanje dječaka iz Varaždina malo se poboljšalo, ali je i dalje životno ugrožen

"DANAS sam obišao dječaka koji je stradao u tragediji za koju cijela Hrvatska zna kako se dogodila. Dobio sam informacije od ravnatelja Roića i od kolega da se njegovo stanje nešto poboljšalo, ali još uvijek je u kritičnom akutnom stanju. Ja kao ministar zdravstva i socijalne skrbi živim u uvjerenju da će se dječak izvući iz ove kritične situacije." - kazao je ministar Darko Milinović nakon obilaska Jedinice intenzivnog liječenja u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

Milinović se zahvalio djelatnicima bolnice u Klaićevoj koji se skrbe za stradalog Varaždinca, ali i za druge pacijente u bolnici. "Nadam se da će se dječak izvući i da ću u dogledno vrijeme s njime moći i popričati" - rekao je Milinović.

Osim o stradalom dječaku, ministar je sa šefom klinike profesorom Goranom Roićem i njegovim suradnicima razgovarao o materijalnom stanju bolnice te je rekao kako je dogovorena strategija kako Kliniku uvrstiti u ovogodišnji proračun. Dogovorena je i nabavka električnog dermatoma kako bi se malim pacijentima olakšalo liječenje opeklina. Aparat bi u bolnicu trebao stići u narednih desetak do petnaest dana.

Osim dermatoma Milinović je obećao i nabavku uređaja za magnetsku rezonanciju kako djeca koja se liječe u Klaićevoj više ne bi trebala preglede obavljati u drugim zagrebačkim bolnicama.

Klinika se zasad može nositi s potrebama pacijenta

Upitan o mogućnosti prebacivanja dječaka iz Hrvatske u neku od europskih bolnica, Milinović kaže kako je liječnička skrb u Zagrebu trenutačno zadovoljavajuća te kako je upravo u bolnici u Klaićevoj demonstrirana "izvrsnost na visokom stupnju".

Jednak stav izrazio je i prof. Roić koji je rekao kako se u Klinici nalazi zavod za opekline dječje dobi što se u klinici ekspertno rješava po svim načelima medicinske struke koja se primjenjuje u situacijama u kakvoj se nalazi pacijent iz Varaždina.

"Naravno, ukoliko nam bude potrebna pomoć u bilo kojem smislu, mi ćemo ju tražiti od drugih ustanova u Hrvatskoj ili van Hrvatske, ali u ovom trenutku je situacija pod kontrolom. Ono što se može zbrinut se zbrinjava na našem odjelu intenzivne njege gdje radi tim dječje kirurgije koji se time usko bavi i naši intenzivisti koji su u tome potpuno educirani i osposobljeni." - rekao je Roić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč blagom poboljšanju stanja, dječak je životno ugrožen

Ravnatelj Klinike rekao je kako je prošlo tek nešto više od 48 sati od stradavanja 14-godišnjeg Varaždinca te kako i dalje traje borba za očuvanje funkcija vitalnih organa, u prvom redu bubrega, srca i pluća.

"Pacijent je na respiratoru u stanju artificijalne anestezije uz lijekove protiv boli, tako da je još uvijek u tom smislu nestabilan i životno ugrožen."- rekao je Roić dodajući kako postoje blage naznake poboljšanja i stabilizacije određenih funkcija, ali je ponovno istakao kako je dječak još uvijek životno vrlo ugrožen.

Prof. Roić nije želio nagađati o šansama dječaka za potpuni oporavak, te je rekao kako je to vrlo teško prognozirati. Nadodao je kako liječnici rade sve da dječaku spase život i pomognu mu u potpunoj rehabilitaciji.

Milinović je danas rekao kako je o slučaju razgovarao s kolegom Primorcem te je najavio kako je potrebno održavanje sastanka na razini ministarstva sa ciljem senzibiliziranja javnosti o sličnim slučajevima, ali i o prevenciji budućih sličnih događaja.

Podsjetimo, dječak je u ponedjeljak oko 11 sati u zahodu osnovne škole u Varaždinu po sebi prolio razrjeđivač koji je nekoliko trenutaka kasnije zapalio.

Pri tome je zadobio teške opekline III. stupnja koje su zahvatile oko 80 posto površine njegovog tijela i nalazi se u jako teškom stanju.

I.K.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara