Stanovnici Fallujaha obećavaju da će se osvetiti Amerikancima

LJUTITI stanovnici grada Fallujah u središnjem Iraku pokopali su u subotu devetoricu pripadnika snaga sigurnosti koje su u petak ubili američki vojnici, dok je američka vojska objavila ispriku zbog tog događaja, dodajući kako je istraga o njezinim uzrocima već počela.

Tijekom pokopa mnogi su pucali u zrak iz kalašnjikova, unatoč američkoj zabrani nošenja oružja, a sudionici su uzvikivali da će se osvetiti Amerikancima. Neki su uzvikivali "Amerika je Alahov neprijatelj".

Objašnjenje američke vojske kako su američki vojnici otvorili vatru tek nakon što su ih napale "nepoznate snage" nije djelovalo nimalo umirujuće na sudionike pokopa, koji su se okupili oko džamije Hamad al Mahmoud, nakon čega su na ramenima nosili ubijene pripadnike snaga sigurnosti do mjesta pokopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U jednom trenutku imam džamije Fawzi Namiq pozvao je okupljene preko razglasa da prestanu pucati u zrak. "Sačuvajte svoje metke za neprijatelja", rekao je.

Ljuti sudionici pokopa u jednom su trenutku napali novinare. Muslimanski svećenik spriječio je naoružanog muškarca da puca u vozilo Televizije Associated Pressa, snimatelj CNN-a je pretučen, a fotoreporter Associated pressa je dobio udarac u glavu.

U Fallujahu je proglašena trodnevna žalost, a za nedjelju je proglašen opći štrajk u znak prosvjeda zbog ubojstva pripadnika snaga sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara