Stara računala postaju zanimljiva kolekcionarima

ODBAČENA stara računala, često zamijenjena novim modelom, napokon su se počela cijeniti poput povijesno važnih vrijednosti.

Ljubitelji tehnologije, poznatiji po vještinama nego po emocijama, utapaju se u nostalgiji za starim modelima od Applea do Zenitha - i skupo ih plaćaju.

´Većina kolekcionara su štreberi, od djece do umirovljenika, koje zanima tehnologija´, rekao je Sellam Ismail, računalni savjetnik i povjesničar koji posjeduje više od 1500 modela i organizira Festival starih računala.

Cijene najčešće ipak nisu jako visoke, od pet do 100 dolara za računala koja su u razdoblju od 1971. do devedesetih koštala tisuće dolara. Među njima su Tandy Radio Shack prijenosna računala, računala Kaypro te primjerci koji su težili i do 16 kilograma.

No na internet stranici eBay traže se i računala po gotovo dvije tisuće dolara. Vrijednost pojedinih, osobito vrlo rijetkih primjeraka, ipak sve više raste, osobito ako su potpuni, ako rade i imaju razne dodatke i software.

Primjerice Apple 1, koji su Steve Jobs i Steve Wozniak 1976. prodali za 666,66 dolara, na aukciji 2000. bio je prodan za 25 tisuća dolara. U prodaju su bili uključeni i priručnici, marketinška literatura, kazeta s uputama za BASIC. Od 200 računala tog tipa Ismail je zasad identificirao samo njih 31.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijene starih računala povećale su se u vrijeme eksplozije Interneta kada su se u kupnju uključili bogati kolekcionari. Dužnosnici Microsofta počeli su kupovati rijetka računala od kojih je mnogima mjesto u muzeju.

Samo za pojedine dijelove ´pradjeda američkih računala´ ENIAC-a, golemog računala proizvedenog za potrebe Drugog svjetskog rata, na jednoj je aukciji plaćeno 70 tisuća dolara.

Iako je općenito potražnja malo pala, neki primjerci u dobrom stanju još mogu postići pristojne cijene - IBM 5100, Altair 8800, Sphere 1 (od tisuću do tri tisuće dolara).

Najčešća računala ipak postižu manje cijene. Rana verzija prvog osobnog računala IBM-a tako vrijedi od 50 do 150 dolara.

´Ljudi kupuju ono što poznaju i to je ono što sada određuje cijene. Prosječni sakupljač neće platiti mnogo za računalo jer ga kupuje zbog nostalgije ili njegovim starim dijelovima želi ´zakrpati´ vlastiti računalni sustav´, kaže Michael Nadeau, autor knjige ´Collectible Microcomputers´.

Ubuduće, najveću će vrijednost imati računala s neobičnom konfiguracijom ili rane verzije novih modela. Apple Macintosh već ima vjerne sljedbenike kao i Apple iMac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara