STARI GRAD: RASTE PODUZETNIČKA ZONA

Kod mjesta Vrbanja u blizini Staroga Grada na otoku Hvaru već više od godinu i pol dana niče poduzetnička zona koja bi trebala postati središnje mjesto gospodarskih aktivnosti središnjega dijela tog otoka.

Nakon što je županijski Ured za gospodarstvo prije nekoliko dana odobrio 120 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije te za sufinanciranje detaljnog plana uređenja i topografsko-katastarskog plana, po riječima starogradskog gradonačelnika Viska Haladića, sve je spremno za njezino još brže ostvarenje.

Sve je počelo još u ožujku 2002., podsjeća Haladić, kada je grad s HEP-om i hvarskim Vodovodom dogovorio sređivanje infrastrukture u području poduzetničke zone Vrbanj. Od Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo dobiveno je nakon toga 50 tisuća kuna za izgradnju hidrantske mreže, a još 50 tisuća kuna dobit će se za pripremu pojedinih lokacija. Uređenje zone poduprlo je i Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo koje je, preko Uprave za otočni i područni razvoj, gradu dodijelilo 100 tisuća kuna za sufinanciranje infrastrukturnih građevinskih radova radi poboljšanja elektroopskrbe na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na prostoru vrbanjske poduzetničke zone još od ranije smješteni su Auto-klub sa stanicom za tehnički pregled vozila i betonara, a dozvole za gradnju nedavno su dobili još i autoservis, kamenoklesarska radionica i pogon za preradu plastičnih masa, što ga pokreću bivši zaposlenici Diokomova pogona na otoku Hvaru. Vrbanjska poduzetnička zona u budućnosti će uključivati više industrijskih, servisnih, zanatsko-proizvodnih, skladišnih i sličnih pogona, za što već postoji veći broj vrlo zainteresiranih ulagača i s otoka i s kopna.

Izgradnja poduzetničke zone, kaže Haldić, realna je potreba jer je većinu gospodarskih aktivnosti iz grada neizbježno premjestiti da bi ostalo više prostora za razvoj turizma. S druge strane, dobit će se veći broj novih radnih mjesta o čijem značenju za otok poput Hvara ne treba ni trošiti riječi, ističe gradonačelnik. No, za to je, dodaje, najprije potrebno pojačati cjelokupnu infrastrukturu kako bi zona spremno dočekala sve zainteresirane.

(Hina) dstr vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara