State Department o potpori demokraciji i ljudskim pravima

AMERIČKI State Department objavio je u utorak izvješće o američkoj potpori demokraciji i ljudskim pravima u svijetu u kojemu mnogi američki saveznici s lošim stanjem ljudskih prava nisu navedeni kao kršitelji.

Prvo izvješće State Departmenta ove vrsti govori o naporima Sjedinjenih Država u potpori ljudskih prava i demokracije u 2002-2003. u 92 zemlje svijeta s najviše kršenja ljudskih prava.

Izvješće obuhvaća samo 92 zemlje svijeta s "posebno problematičnim i trajnim kršenjem ljudskih prava", rekao je novinarima zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage predstavljajući Izvješće. Među najtežim oblicima kršenja ljudskih prava su, primjerice, izvansudska ubijanja, mučenja i neopravdane istrage.

On je rekao kako je američka strategija djelovanja u poticanju ljudskih prava u tim zemljama kombinacija visoke diplomacije i programa pomoći od potpore medijima, civilnom društvu i demokratskim ustanovama do vladavine zakona i borbe protiv trgovine ljudima.

"Mi u vladi Sjedinjenih Država vjerujemo kako u moć informacija tako i u važnost akcije", rekao je Armitage.

Izvješće obuhvaća zemlje poput Kube u zapadnoj hemisferi, Zimbabvea u Africi i Burme u Aziji. Bjelorusija, Ukrajina i Rusija su se našle na popisu među ostalim zbog nerješavanja ubojstava novinara.

Za Bosnu i Hercegovinu State Department smatra da treba još napora da se oporavi od nasilja, etničkih borbi i strahota rata. U tom cilju nizom programa SAD u zemlji podupire jačanje demokracije i vladavine zakona, povratak izbjeglica, osiguranje slobodnih i poštenih izbora, slobode informiranja i borbu protiv trgovine ženama radi prostitucije.

Makedonija dobija pomoć kako bi provela Ohridski sporazum kojim su okončani sukobi Albanaca i Makedonaca i ojačala manjinska prava i demokraciju.

Hrvatska nije navedena u ovom izvješću State Departmenta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael kao i Turska, drugi američki saveznik u toj regiji, nisu navedeni u popisu zemalja s najtežim kršenjima ljudskih prava unatoč dokazima da to čine.

"Unutar Izraela stanje ljudskih prava je dobro, ali stanje ljudskih prava na Zapadnoj Obali, koje uzrokuje Izrael i Palestinci, nije dobro", rekao je pomoćnik državnog tajnika za demokraciju, ljudska prava i rad, Lorne Craner.

On je priznao da su među ozbiljnim kršiteljima ljudskih prava mnogi američki saveznici, među kojima zemlje cijele središnje Azija, i mnoge zemlje na Bliskom istoku. Dodao je kako ukoliko zemlja nije navedena, poput Turske, ne znači da nema problema s ljudskim pravima.

Burma je pod posebnim udarom Sjedinjenih Država u posljednje vrijeme zbog napada vojnog režima na čelnicu oporbe Aung San Sun Kyi.

"Izgubili smo strpljenje s Burmom i radimo s Kongresom na uvođenju dodatnih sankcija", rekao je Craner.

Craner je naglasio kako je važno da pored Sjedinjenih Država pritisak na zemlje kršitelje ljudskih prava vrše i njihovi susjedi.

Važno je da susjedi zemalja poput Bjelorusije, Burme i Zimbabvea kažu "da takav režim nije poželjan u regiji", rekao je on.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara