Stazić: I mala djeca vide da Vlada želi osnažiti korupciju u vlasti

PREDLOŽENIM izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa danas se žestoko usprotivio samo SDP u čije je ime Nenad Stazić optužio vladajuću većinu da zakonskim izmjenama želi osnažiti korupciju u vlasti.

Tako je Stazić parlamentarnu većinu optužio da je dva i pol mjeseca ometala provedbu Zakona jer nije htjela imenovati članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, iako su stranke već predložile svoje kandidate.

"Korupcija će postati način vladanja"

Stazić smatra da je upravo taj postupak "najveći sukob interesa", te da se Hrvatska opasno približila tome da korupcija "postane način vladanja". Najviše od svega ga je zasmetao prijedlog da Povjerenstvom ubuduće predsjeda neovisna, nestranačka osoba, a ne kao što je do sada to činio oporbeni predstavnik, te dodao da premijeru bliski žele "dovesti svog čovjeka, te da to vide i mala djeca".

Andriju Hebranga iz HDZ-a je zasmetala Stazićeva ocjena kako je najviše korupcije u vlasti i među političarima pa ju je nazvao opasnom jer baca sjenu na prave "korupcionaše".

"Dugoprstići su sretni kad se mi ovdje prepucavamo oko afera"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je i sam bio prozivan za umiješanost u sedam korupcijskih afera, od kojih ni jedna nije bila dokazana, te upozorio da je "hrvatska stranka dugoprstića sretna kad se mi ovdje prepucavamo oko afera".

Razmišljanja potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič o nestranačkoj osobi na čelu Povjerenstva se tako poklapaju s Hebrangovim, jer je otkrila da "ne želi vjerovati da u javnom životu nema osobe koja uživa povjerenje i oporbe i vladajućih" .

"Imovinu trebaju prijaviti i novinari i sindikalci"

Javio se i Damir Kajin iz IDS-a, koji je najavio amandman kojim bi prijava imovine i način stjecanja bila obvezna i za one koji o dužnosnicima sude - novinare i sindikalce.

Rekao je kako se prava moć krije kod njih, izvršne vlasti i u gospodarstvu, a ne u Saboru, te naglasio kako neki novinari i urednici imaju i do tri, četiri puta više plaće od ministara te da bi stoga i oni morali prikazati kako su stekli svoju imovinu.

A.P.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara