Stefan Milenkovich oduševio Zadrane

Stefan Milenkovich oduševio Zadrane

PREMALO je bilo mjesta za sve koji su sinoć, u srijedu, 1. kolovoza, željeli biti u Crkvi sv. Krševana u Zadru, kako bi čuli i vidjeli nekadašnje "čudo do djeteta", danas uglednog profesora s njujorškog Juilliarda - Stefana Milenkovicha.

Koncertom u Zadru započela je tako ljetna turneja Zadarskoga komornog orkestra uz Stefana Milenkovicha i pod ravnanjem Ivana Repušića kojom će biti obuhvaćeno više hrvatskih gradova.

Program zadarskog koncerta donio je dva virtuozna remekdjela violinističkog repertoara - La Campanellu N. Paganinija i Četiri godišnja doba A. Vivaldija. Vrhunska, dotjerana, tehnički superiorna i umjetnički dorečena svirka uglednoga solista oduševila je mnogobrojne Zadrane, a jasnoća glazbenih misli, neposrednost izvedbe i lakoća kojom je komunicirao s publikom nikog nije mogla ostaviti ravnodušnim.

Milenkovichev je ton blistavo čist, njegova je glazbena fraza jasna i kultivirana, a njegova je sviračka tehnika toliko dorađena da se sve, ali baš sve, doima lakim i jednostavnim. Njegov nastup odiše inteligencijom i dubinskim poznavanjem glazbenih sadržaja. Nikada to nije samo virtuozitet i nikada to nije virtuozitet zbog virtuoziteta samog. Prije svega, uvijek je na prvom mjestu glazba i komunikacija s publikom te s drugim glazbenicima - i to je ono što ovog umjetnika razlikuje od mnogih drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjednostavnije rečeno: Stefan Milenkovich bio je, ali i ostao, prvoklasni glazbenik svjetskoga formata. A to je sinoć prepoznala i dupkom puna Crkva sv. Krševana, pozdravivši umjetnika pljeskom i ovacijama.

Posebno, pak, veseli način na koji je Milenkovich surađivao s glazbenicima Zadarskoga komornog orkestra i maestrom Ivanom Repušićem, ali i način na koji su spremno i srčano glazbenici orkestra vođenim mladim maestrom odgovorili njegovu pozivu na glazbenu suradnju.

Nakon ovog nastupa, nema sumnje, Stefan će Milenkovich u Zadru i u budućnosti biti rado viđeni gost.

Program Glazbenih večeri nastavlja se u petak, 3. kolovoza u Crkvi sv. Donata nastupom vrhunskih glazbenika njujorškoga Flatiron klavirskog trija. Na programu su dva bisera iz komornih opusa J. Haydna i J. Brahmsa, a posebno će zanimljiva biti izvedba 2. simfonije L. van Beethovena u skladateljevoj vlastitoj obradbi za klavirski trio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara