Steiner završio mandat na Kosovu

POSEBNI predstavnik Ujedinjenih naroda na Kosovu Michael Steiner završio je u utorak mandat nakon godinu i pol dana tijekom kojih je izvijestio o jačanju sigurnosti u pokrajini, ali i upozorio da golemi izazovi još predstoje kako bi se pomirili Albanci i Srbi, priopćio je UN.

Steiner, njemački diplomat koji će postati veleposlanik svoje zemlje u UN-u u Ženevi, treći je posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a i upravitelj Privremene uprave UN-a na Kosovu (UNMIK) od kada je uspostavljena 1999. On je došao nakon Hansa Haekkerupa iz Danske i Bernarda Kouchnera iz Francuske. Njegov nasljednik još nije službeno imenovan, a privremeno će na čelu misije UN-a stajati Charles Brayshaw.

U svojem završnom izvješću Vijeću sigurnosti prošloga tjedna Steiner je rekao da se Kosovo sada kreće prema standardima koji će odrediti njegovo mjesto u Europi te da se postupno jača multietničnost u pokrajini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam došao prije godinu i pol nije bilo vlade, unatoč uspješnim općim izborima", rekao je on. "Sto pedeset tri zarobljenika bila su zatvorena u Srbiji. U sjevernom dijelu Mitrovice bio je pravni vakuum i nered. Više pripadnika manjina je napuštalo Kosovo nego se vraćalo. Priština i Beograd nisu razgovarali", dodao je.

UNMIK je uspio stvoriti multietničnu vladu i policiju, vratiti zarobljenike, staviti pod upravu dijelove gdje nije bilo regularnih policijskih ophodnji te preokrenuti negativni trend u povratku izbjeglica, kazao je Steiner.

Steiner je, međutim upozorio: "Trebat će još mnogo rada kako bi Kosovo postalo doista multietnično društvo. Sporost povratka i integracije ostaje najozbiljniji nedostatak".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara