STEPHEN KING OPTUŽIO KNJIŽEVNE KRITIČARE

Pisac horor knjiga Stephen King okomio se na svoje kritičare iz književnih krugova na velikoj dodjeli nagrada u New Yorku, javlja BBC ovih dana. L

King (56) je na svečanosti dodjele američke književne nagrade National Book Award proteklog tjedna izjavio kako bi se više pozornosti trebalo posvećivati popularnim piscima poput njega samog.

Književnici kao što su Philip Roth i Arthur Miller osudili su odluku da mu se dodijeli posebno odličje na svečanosti u New Yorku.

"Ulizujete se akademskim krugovima time što niste u nikakvoj vezi s vlastitom kulturom?", upitao je King publiku.

Književnik, najpoznatiji po romanima "Carrie" i "Shining", rekao je da postoji nerazumijevanje za "romane temeljene u vlastitoj kulturi". Dodao je da nema strpljenja za "one koji se ponose time što nikad nisu pročitali ništa od Johna Grishama, Toma Clancyja, Mary Higgins Clark ili nekog drugog popularnog pisca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kingu je dodijeljeno odličje za "izniman doprinos američkoj književnosti", a on je organizatore, američku Nacionalnu književnu zakladu, zamolio da svakako nastave s dodjeljivanjem takve nagrade.

Usprkos kritikama, Kinga je publika dočekala pljeskom, dok je odličje primao "i u ime drugih popularnih autora kao što su Elmore Leonard, Grisham i ostali".

Kingova popularnost nije se dojmila pobjednice večeri, Shirley Hazzard, koja je nagradu primila za roman s radnjom u 1940-ima - "The Great Fire".

"Ne mislim da nam se čini usluga objavljivanjem liste trenutno najčitanijih pisaca", izjavila je ona. Kasnije je priznala da nikad nije pročitala nijednu knjigu Stephena Kinga.

"Jednostavno nisam došla u priliku", rekla je Hazzard.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara