Stigla gripa!

ODJEL za virologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrdio je proteklih dana virus grupe tipa A kod devetero zagrebačke djece, što znači da je u Hrvatskoj počela epidemija gripe, uobičajena za ovo doba godine.

Po riječima voditeljice Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ-u Ire Gjenero Margan, očekuje se da će kod nas, kao i u Europi, biti dominantni zadnjih godina uobičajeni podtipovi virusa gripe H3N2 i H1N1, pa i uz moguće modifikacije.

Virus gripe tipa A posebno napada malu djecu i dojenčad. Kod njih komplikacije mogu prouzrokovati akutno oštećenje mozga i jetre te izazvati smrt.

Virus je opasan za kronične bolesnike i osobe starije od 65 godina.

Gripa počinje naglo. Simptomi su visoka temperatura od 39 i 40 stupnjeva, kašalj, glavobolja, bol u mišićima te opća slabost organizma. Virus gripe može izazvati i ozbiljne posljedice kao što su upala pluća, bronhitis, miokarditis te pogoršanje kroničnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gripa se prenosi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, zaraženim predmetima i udisanjem zaraženih čestica zraka.

Prvi zaraženi, njih 20-ak, u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" javilo se na Božić, a zadnjih dana liječničku pomoć u toj klinici traži sve veći broj oboljelih.

Prema procjenama epidemiologa ovogodišnja će epidemija zahvatiti nešto više ljudi nego lani kada je od gripe oboljelo oko 80.000 osoba. U Hrvatskoj je ove godine protiv gripe cijepljeno više od 500.000 osoba.

Virus A H3N2, tzv,. Fujin ove je godine u Velikoj Britaniji već odnio trinaest života, od čega je osmero djece.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara