Stigle odbijenice: BiH neće isporučiti Ćurkovića i Vrbata radi dvojnog državljanstva

SUD u BiH neće izručiti Jozu Ćurkovića i Željka Vrbata, jer uz hrvatsko imaju i državljanstvo BiH, odlučeno je danas uz uručenje odbijenice hrvatskim pravosudnim organima. Definitivna potvrda (ne)očekivane odluke stigla je iz Ureda za informiranje Suda BiH.

Podsjetimo, DORH je zbog gospodarskog kriminala, kojim je Salonit oštećen za gotovo 100 milijuna kuna, pokrenuo istražni postupak protiv Ćurkovića, njegovih dviju sestara - 43-godišnje Anice Ćurković, bivše članice Nadzornog odbora Salonita i vlasnice nekoliko tvrtki, i 40- godišnje Mire Kotarac, te protiv Frane Marijića, Zorana Smolića, Mije Stipića, Ivana Jukića, Mirka Lukača i Mire Stolića.

Ćurković se godinama nalazio u bijegu od hrvatske policije i Interpola, a nakon što je uhićen u sarajevskoj Zračnoj luci, pušten je nakon 24 sata jer se protiv njega u BiH ne vodi nikakav postupak. Recimo i to kako je Ćurković nedavno za hrvatske medije izjavio kako nije kriv za gospodarski kriminal “težak” više od 100 milijuna kuna, već se radi o "montiranom političkom progonu" i "hrvatskim jalom". Spreman je predati se hrvatskom sudu samo uz uz jamstvo da će se braniti sa slobode . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi na listi želja hrvatskog pravosuđa ostaje i Željko Vrbat, koji je također nedavno uhićen u Sarajevu i naknadno pušten. Zagrebačko Županijsko odvjetništvo tereti ga uz  29-godišnjeg Kristijana Čabraju za razbojništvo, odnosno pokušaj pljačke sesvetskog Getroa 2007. godine, ali i za pokušaj ubojstva zaštitara tvrtke "Sokol Marić" koji su im pružili otpor.

I.Ć. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara