Stisla kriza: Kerum za božićnice ove godine izdvaja pet puta manje novca

Foto: Duje Klarić / Cropix

KERUM će i za ovaj Božić dijeliti bonove penzionerima i nezaposlenima grada Splita. Postoje dvije varijante obračuna, koje će Grad Split koštati oko 5,8 milijuna kuna, dakle, pet puta manje nego lani!

Koliko pomaže socijalno ugrožene, Kerum pomaže i opstanku svoje temeljne djelatnosti - trgovine. Naime, bonovi će se, kao i lani, trošiti u odabranim trgovačkim lancima.

Akcija Božićnica

O akciji Božićnica medije je izvijestila Kerumova zamjenica Anđelka Visković. Odluku će donijeti Gradsko vijeće na idućoj sjednici. Još se ne zna kada će to biti, ali bi trebalo skoro...

Prema prvom modelu, bonove od 200 kuna dobili bi svi nezaposleni te umirovljenici sa mirovinom do 2.000 kuna. Božićnicu bi tako primilo 29.280 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po drugom modelu, poklon bon bi primili i umirovljenici čija mirovina ne prelazi 2.500 kuna, s tim da bi vrijednost bona bila između 100 i 200 kuna. Tako bi se broj korisnika gradske božićnice podigao na 36.780 osoba. O trgovinama u kojima će se moći koristiti poklon bonovi, javnost će biti naknadno obaviještena, poručuju u Gradu Splitu.

Kerum zaboravio na rebalans i novi proračun

Lani je, inače, Kerum dijelio šakom i kapom. Puno izdašnije nego za ovogodišnje blagdane. Prošle godine se na ime božićnice podijelilo više od 25 milijuna kuna, a broj korisnika je bio dvostruko veći, jer su poklon bonove dobivali svi penzioneri, bez obzira na visinu mirovine.

Kriza je, međutim, stisla, u gradskom proračunu zjapi rupetina od par stotina milijuna kuna. Veseli makar najava zamjenice Visković o skorom sazivanju Gradskog vijeća, jer bi se osim o božićnicama, odluka morala donijeti i o rebalansu proračuna za tekuću te proračunu za 2012. godinu. 

Gradonačelnik se očito posvetio izbornoj kampanji pa je rješavanje ovako krucijalnih stvari ostavio za sam kalendarski kraj godine. Inače, Index je pitao Grad Split kako im trenutno stoji proračun. Nikakav odgovor nismo dobili. Ipak, i ova najava racionaliziranja božićnica, koje se spuštaju sa 25 na 5 milijuna kuna, dosta govori. Zna se da je gradonačelnik široke ruke i dobrog srca te da bi poklonio narodu sve što ima. Al' kad nema, onda nema...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara