Sto godina od južnoameričke pustolovine braće Seljan

HRVATSKI istraživači, braća Seljan, poduzeli su prije sto godina prvu od niza južnoameričkih ekspedicija koja će ih, prema tvrdnjama sljedbenika, dovesti do senzacionalnog otkrića ruševina drevnog grada Gran Pajatena.

Točno prije sto godina na svojoj ekspediciji prometnog povezivanja Brazila i istraživanja toka rijeke Aguapehu u dnevniku su napisali da su došli "na posljednje mjesto gdje još postoji izvjesna civilizacija" (Sao Pedro der Turpo u Brazilu).

Malo prije toga, u travnju, u Brazilu su osnovali Hrvatsku znanstvenu misiju ("Mision Cientifica Croata").

Članovi Centra za ekspedicionizam, istraživanja i kulturu "Braća Seljan" iz Karlovca prije dvije godine krenuli su tragom svojih prethodnika koji ih je doveo do ruševina drevnog grada Gran Pajatena. Centar 19. kolovoza slavi šesti rođendan, a njegova se ekspedicija nedavno vratila iz srca amazonske prašume. Karlovčani smatraju da je Gran Pajaten otkrio Mirko Seljan 1913., ali da ga je smrt spriječila u onome što je uspjelo američkom istraživaču Gene Savoy - tek 1965.

Braća Mirko i Stjepan (Stevo) Seljan kreću na put oko svijeta 1899. koji ih prvo vodi u Afriku gdje istražuju područja Rudolfova i Stefanijina jezera. Tamo obavljaju prva istraživanja i osnivaju grad Seljanville. Mirko postaje guverner jedne južne pokrajine, a Stjepan njegov zamjenik. Uživali su povjerenje etiopskog cara Menelika II., koji im je dodijelio plemićke titule i odličja Abesinije (danas Etiopija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bogatu zbirku etnografskih predmeta poklonili su današnjem Etnološkom muzeju u Zagrebu. Dio od 133 predmeta, po tvrdnjama etnologa, predstavlja temelj jedne od najboljih zbirki autentične afričke tradicijske kulture, a po vrijednosti ne zaostaje ni zbirka od 240 predmeta iz Južne Amerike.

U posljednjem pismu majci 1913. Mirko kaže da će za koji dan svršiti s najtežom ekspedicijom: "...ostavljam iza sebe silnu Torrent rijeku koja za 24 sata šest metara naraste i opet opada? (Ali) ja na svjetlo donosim ono što još nitko nije vidio, što je skriveno u tami neznanja".

U dnevniku iz toga doba braća Seljan su napisala: "Mi istražujemo daleke i nepoznate krajeve, a naši potomci činit će to isto na drugim planetima koji se kreću Svemirom".

Mirko je rođen 1871. u Karlovcu, gdje i njegov brat Stjepan 1875. Stjepan je umro u Brazilu 1936. godine.

(Hina) iluc vl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara