Što je HDZ ugroženiji, komunistički zločini su izraženiji

Foto: Damir Krajač / Cropix

SADA znamo zašto policija nije sve ove godine nije stigla nikoga uhititi, zašto nije imala vremena obuzdavati porast kriminala - državnog ili organiziranog - zašto se konstantno žalila kako nije dovoljno ekipirana za efikasno obavljanje svog posla. Zato što se bavila istraživanjima masovnih grobnica žrtava komunizma.

Karamarkov "milenijski" pothvat

Podaci kojima se pohvalio ministar Tomislav Karamarko doista su fascinantni. Prema njegovim riječima, policija je evidentirala 718 lokacija sa 628 masovnih grobnica te 171 pojedinačnom. Procjenjuje se da one kriju više od 89 tisuća žrtava, skoro jedan cijeli Jasenovac pod zemljom. I to je, ruku na srce, pravi pothvat. Milenijski uspjeh policijskih istražitelja.

Jedino nije jasno u kojem periodu je policija prikupljala sve te podatke. I još važnije, zbog čega sve ove godine nije na temelju tih podataka ništa učinila na procesuiranju počinitelja?

Zašto se nije krenulo u potragu nakon  prve grobnice...?

Oni po svojem opsegu sugeriraju kako se na tom prikupljanju radilo dugo i sustavno. Zašto onda policija nije krenula u potragu za počiniteljima zločina već nakon prve masovne grobnice? Ili makar nakon prvih deset? Ili prvih stotinu? Ili čak prvih pet stotina? Zar je doista morala dogurati do 628 pa da ministar policije najavi kako se "kreće u otkrivanje počinitelja"?

Nije se to učinilo ni prije dvadeset godina kad je HDZ prvi puta otvorio hajku na komunističke zločince. Nije se u to krenulo ni prije trinaest godina kad se javno baratalo imenima osumnjičenih partizana, kao ni prije dvanaest kad se najavljivalo formiranje policijskih istražiteljskih timova. Nije se ništa učinilo ni prije samo dvije godine kad je u Križu Brdovečkom otkrivena grobnica s 4,5 tisuće žrtava.

... Ili nakon otkrivene grobnice u Križu Brdovečkom?

Ivo Banac u svom tekstu u Globusu otkriva da ništa nije poduzeto oko okapanja grobnice u Križu Brdovečkom, iako je tada Karamarko već bio na dužnosti ministra unutarnjih poslova.

Moralo se čekati sve do ove godine, koja će sasvim slučajno biti predizborna, da bi se pred narod izbacile brojke o stravičnim komunističkim zločinima. To je HDZ činio pred svake izbore, pa tako ni ovi neće biti izuzetak. Obrazac je već prepoznatljiv: što je HDZ ugroženiji, to su komunistički zločini izraženiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je padao Tuđmanov režim, a Hrvatska bila uništena njegovom vladavinom - demokratski, gospodarski, socijalno - digla se hajka na grupu istaknutih partizana zbog zločina u Krašiću i još nekim mjestima. Rade Bulat, Milka Kufrin, Marko Belinić i Lutvo Ahmetović bili su prozivani kao krvnici nevinih Hrvata. Kad su izbori prošli, na njih se zaboravilo.

Karamarko diže ulog

Sada je Hrvatska u sličnoj situaciji, a Karamarko diže ulog na 700 grobnica i 90 tisuća žrtava. Umjesto da se raspravlja o tome kako ova vlast vodi zemlju, gdje je završio pokradeni novac, zašto Karamarko kao šef tajne službe nije spriječio neviđenu krađu i mafijaška ubojstva, a još manje kakva je bila njegova uloga u nekim aferama, javnost će polemizirati o komunističkim zločinima. A policija ih opet neće istraživati.

U tome nema ništa sporno. Svaka žrtva treba biti identificirana, a svaki zločinac procesuiran. Sporna je samo zlouporaba grobnica u politikantske svrhe. A ovo što Karamarko sada radi, kako glanca biografiju, diže politički rejting i skreće pozornost s aktualne katastrofe na davne i skoro zaboravljene zločine, smrdi upravo na tako nešto.

Da je kao ministar mislio ozbiljno krenuti u iskapanje grobnica, mogao je to odavno učiniti u Križu Brdovečkom. Međutim, za razliku od slovenske, hrvatska policija nije ni taknula tu lokaciju, a njezin ministar se umjesto toga nabacuje "milenijskim" ciframa.

I tako se ponovno vraćamo na početak: ako se policija doista bude ozbiljno posvetila tome, opet neće imati vremena ni za što drugo.

Jacin New Deal: Svi u iskapanje grobnica

Valja se samo nadati da premijerki Kosor neće pasti na pamet ovim povodom predložiti angažiranje nezaposlenih Hrvata na iskapanju pustih grobnica. To bi bio pravi New Deal: umjesto gradnje pruga, iskapanje grobnica.

Uglavnom, policija bi se svakako trebala baviti svjim poslom, identifikacijom žrtava i otkrivanjem počinitelja komunističkih zločina. Ali prije nego što se njezin ministar time počne javno hvaliti - pogotovo u predizbornoj godini - neka se najprije primi posla.

Samo, odakle krenuti? Od prve ili od 628. grobnice? Od koje god krenuo, Karamarko bi ipak trebao požuriti jer mu vrijeme neumitno curi: osumnjičenici polako odlaze, a izbori brzo dolaze.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara