Što je Jadranka Kosor: Željezna lady ili isprazna narikača?

Montaža: Index

KOLIKO je Jadranka Kosor glumila željeznu lady? Nešto više od pola godine. Toliko joj je otprilike trebalo i da se pretvori u ono što je oduvijek bila: ispraznu narikaču.

Još u travnju je na Microsoftovoj konferenciji u Rovinju istaknula svoju nepokolebljivost da program provede do kraja, bez obzira na moguće otpore, sa širokom potporom ili bez nje. "Tko može u tu bitku, neka uđe, tko ne, neka kaže na početku, naći ćemo druge!", vikala je s govornice.

Konj na čelu kolone

Govor je prštao od epohalnih figura: ona na čelu kolone, iz kolone ispadaju najslabiji i najneodlučniji, a na njihova mjesta uskaču najuporniji, najhrabriji i najodvažniji. "Tek sada kad sam sve konce pohvatala i dubinski snimila i uzjahala tog konja i držim čvrsto uzde u rukama, mogu reći da se konj može usmjeriti u pravom smjeru!" Điha-điha, četiri noge...

I eto nas pola godine kasnije... Kljuse je lipsalo, kolona se razvukla, zalihe potrošile, a premijerka shvatila da je u ovom trenutku častan uzmak bolji od nečasnog poraza. Odlučno "za mnom" pretvorilo se u odlučno "ajte vi, sad ću ja". Jadranka Orleanska koja se dičila "teškim i bolnim rezovima", vratila se u prvobitni oblik tugonarikače koja nad tim istim "teškim i bolnim rezovima" lije krokodilske suze.

Guverner HNB-a Željko Rohatinski na svakom uglu izražava žal i kajanje što Hrvatska nije pozvala MMF u pomoć, jer bi on bio jamac provođenja potrebnih reformi koje Kosoričina Vlada uporno odbija provesti. A što na to kaže premijerka? Ona koja je "i posljednjim nevjernim Tomama, kolebljivcima, neodlučnima, kao i raznoraznim medijskim destabilizatorima javno demonstrirala svoju snagu, znanje i odlučnost ući u rat s aktualnom krizom i iz tog rata izaći kao pobjednica" (Vjesnik, 19. travnja 2010.)?

Što Kosor radi? Nariče.

Ona se ponaša upravo onako kako se očekuje od okorjele HDZ-ovke u predizbornoj kampanji. Ona nariče.

"Je li guverner možda mislio da treba smanjiti mirovine i socijalna davanja... Je li mislio na rodiljne naknade i doplatak... Mi smo stajališta da to ne treba smanjivati... MMF je to zadnji put smanjivao... To znači drastično smanjivanje plaća zaposlenih u državnim i javnim službama... Smanjivanje prava branitelja, dodataka koji idu na mirovine ratnim vojnim invalidima..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li to ista ona premijerka koja se šest mjeseci hvalila bolnim rezovima? Ili je to ista ona narikača koja je više od jednog desetljeća bildala rejting na populističkom podilaženju biračima?

Pritom valja nešto reći o narikačama. One su plaćene da nariču nad nečijom sudbinom. One ne dijele tuđu bol, tugu, žalost. Nisu istinski zabrinute, niti pogođene tuđom nesrećom. One samo odrađuju posao.

Jahačice na čelu kolone

A treba znati i jednu stvar o jahačicama na čelu kolone. One ne postoje. Barem ne u HDZ-u. I sigurno ne godinu dana prije izbora. To su bajke u koje više ne vjerujemo. Za nas su rezervirani samo horori.

Ukratko, premijerka Kosor priznala je da diže ruke. Pustit će da se ova propast nastavi, dok će ona u međuvremenu pripremati teren za izbore. Za "život nakon smrti". Naše, ali i HDZ-ove.

Iako ne treba podcijeniti sposobnost Zorana Milanovića da izgubi dobiveno, jasno je da ovakav HDZ ne može dobiti izbore. Ne nakon ovolikih afera, korupcijskih skandala, gospodarskog sloma, nakon odbijenog referenduma, pada standarda, apsolutne pasivnosti Vlade. Valjda ne može. Valjda. Ali što može?

Strava u Ulici brijestova

Može dovršiti ovu kaskadersku akrobaciju koju naziva vođenjem države, a zatim karamboliranu zemlju ustupiti novoj vlasti. Iskustvo iz 2000. godine nas uči da će narod brzo zaboraviti tko je za sve ovo kriv, okrenut će se protiv onih koji provode sve one "nužne i bolne rezove" koje je Kosor mudro zaobišla (a nad kojima će kasnije naricati), dok će se HDZ - ili ono što od njega ostane - pripremati za treći pohod na vlast.

I što onda ostaje? Spoznaja da HDZ nije ništa drugo nego noćna mora koja se uvijek vraća, svaki put još strašnija i s još strašnijim posljedicama. Recept za preživljavanje: valja ostati budan. 

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara