Što je moždana smrt?

UTVRĐIVANJE moždane (cerebralne) smrti prethodi proglašavanju smrti osobe kod koje se vitalne funkcije kao što su disanje, ishrana i optok krvi mogu održavati umjetnim putem pomoću reanimacijskih aparata.

Prema francuskim medicinskim izvorima, palestinski predsjednik Jaser Arafat (75), nalazio se u četvrtak navečer u tom stanju "moždane smrti" i "dubokoj komi IV. stupnja".

Utvrđivanje moždane smrti, odnosno jednostavno smrti, neophodno je prije uzimanja organa za transplantaciju od takvih pacijenata. Za reanimatore, moždana smrt pacijenta znači da je on mrtav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvije snimke moždane aktivnosti, odnosno dva elektroencefalograma (EEG) u razmaku od četiri sata i/ili arteriografija koji pokazuju da u mozgu nema optoka krvi kriteriji su koji omogućuju utvrđivanje ireverzibilne smrti mozga.

Tome se dodaju klinički kriteriji: potpuni gubitak svijesti i spontanih aktivnosti, gubitak svih vitalnih refleksa moždanog debla (zjenice više ne reagiraju na svjetlo, ne postoji refleks zatvaranja kapaka kada se dotakne rožnica...) te prestanak spontanog disanja.

Termin moždane smrti, ili kako tvrde stručnjaci, njegov stari sinonim "duboka koma IV. stupnja", u načelu se koristi tek nakon neuspješne reanimacije.

Tijelo u tom stanju još može davati znakove života zahvaljujući aparatima (umjetnom disanju) pomoću kojih diše, srce kuca i organi funkcioniranju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara