Što od imovine imaju premijer, potpredsjednici i ministri u Vladi Zorana Milanovića

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

KOLIKO je zapravo imovinski teška Vlada Zorana Milanovića? Da bi to istražili zavirili smo u imovinske kartice premijera, potpredsjednika Vlade te ministara iz redova Kukurike koalicije.

Zoran Milanović do sada je kao zastupnik imao mjesečna primanja od 18 tisuća kuna, a posjeduje i dalje dva stana u Zagrebu. Naime, već gotovo tri godine Milanović pokušava prodati stan na zagrebačkom predjelu Bijenik. Prodaja tog stana je bitna jer bi s njime trebao zatvoriti kredit od kupnju 127 metara četvornih stana u Krajiškoj ulici.

Milanović najavljivao hitnu prodaju stana

Podsjetimo da je tada 42-godišnji Milanović kupio stan kreditom Erste banke od 290.000 eura uz rok otplate od 30 godina s ratom od oko 11 tisuća kuna. Taj kredit nije bio dostupan građanima koji su bili stariji od 35 godina. Milanović je tada govorio da nužno mora prodati stari stan kako bi smanjio ratu kredita za novi. No, stan se, premu svemu sudeći i dalje prodaje, a žurbe valjda nema.

Milanović posjeduje automobil VW Passat iz 2005. godine a njegova supruga Ford Focus iz iste godine. Ostale pokrentine vrijedne su oko 5 tisuća eura.

Najbogatiji Čačić, a ima primanja od samo 1000 eura mjesečno

Od novih članova Vlade najviše teži prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić koji ima niz dionica najjačih hrvatskih tvrtki te dva stana od 70 i 190 kvadratnih metara. Čačić posjeduje i apartman te seosko imanje, dok ostale pokretnine procjenjuje na 25 tisuća eura. Njegove dionice procjenjuju se na oko 1,5 milijuna eura.

Valja naglasiti kako je Čačić svojedobno na suđenju u Mađarskoj rekao da ima mjesečna primanja od tisuću eura, što je tada izazvalo niz polemika je li možda Čačić propustio nešto reći.

Opačić pod kreditima

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, kao i Milanović imala je plaću kao saborska zastupnica od oko 17 tisuća kuna. Prema imovinskoj kartici posjeduje nekretninu od 134 četvorna metra koja se procjenjuje na oko 2 milijuna kuna. Riječ je o kući s okućnicom a upisana je hipoteka.

Od pokretnina posjeduje automobil Renault Megane vrijedan 117 tisuća kuna.  Prema imovinskoj kartici Opačić ima dva kredita i to jedan od 60 tisuća eura te drugi od 4,838 eura.

Mimica voli skupe umjetnine

Neven Mimica, potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku prijavio je polovicu stana od 110 kvadratna metra te vikendicu na moru vrijednu 800 tisuća eura kao i građevinsko zemljište vrijedno 750 tisuća eura.

Posjeduje automobil Citroën Picasso star sedam godina, a prijavio je umjetnine koje su procijenjene na oko  150.000 kuna. Posjeduje i dionice koje se procjenjuju na više od 60 tisuća kuna.


Grčić s tri stana, voli i dionice

Branko Grčić, potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije također je jedan od ministar koji "voli" dionice s obzirom da su njegove vrijedne oko 120 tisuća kuna. Posjeduje vrijednosnice HT-a, Ine, PBZ-a, Končara, Kraša i Ericssona.

Grčić zajedno sa svojom suprugom posjeduje tri stana i to jedan 61 m², koji se procjenjuje na oko 740 tisuća kuna, te drugi od 60 kvadrata, vrijedan oko 800 tisuća kuna. Treći od 70 kvadrata, vrijedan je malo manje od milijun kuna. Od automobila ima 10 godina staru Alfu Romeo.

Ministar financija s najtanjom lisnicom

Ako je vjerovati imovinskoj kartici Slavka Linića, ministra financija riječ je o jednom od najsiromašnijih ministra u Vladi Zorana MIlanovića. Linić je primao saborsku plaću od 18 tisuća kuna, a od vrijednije imovine tu je pola brodice vrijedne pola milijuna kuna iz 1989. godine. Brodica je kupljena na leasing.

Linićeva supruga ima drugu polovicu brodice, ali i dva stana te dio kuće. Stanovi se nalaze u Rijeci a kuća u Kraljevici. Od automobila tu je Lada Niva stara devet godina. 

Kotromanović prijavio motocikl, Miljević veliko zemljište na Braču

Ante Kotromanović, ministar obrane prijavio je plaću malo veću od 22 tisuće kuna, a od nekretnina tu je stan od 56 kvadrata vrijedan gotovo 900 tisuću kuna. Prijavio je motocikl Beverly 250 star tri godine koji se procijenjuje na 32 tisuće kuna.

Rođeni Dubrovčanin Orstat Miljenić novi je ministar pravosuđa, a posjeduje dva stana u Zagrebu od kojih jedan ima stotinu kvadratnih metara, a drugi 50. Posjeduje poljoprivredno zemljište na Braču od oko 1000 četvornih metara. Prijavio je i osam metara dugu brodicu.

"Nasljednica" Pusić i bogati suprug

Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova posjeduje četvrtinu kuće u Zagrebu od 200 kvadrata koju je naslijedila te vikendicu u Istri od 60 kvadratnih metara.

Pusić ima i dionice Ine, dok njen suprug ima "na sebi"  kuću u Istri od 150 kvadratnih metara. Tu je i stan u Litvi od 66 kvadrata. Pokretnine obitelj Pusić procjenjuje na 200 tisuća kuna a tu je i BMW X5 vrijedan 150 tisuća kuna. Njen suprug vlasnik je tvrtke Ascendant.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dalmatinac Ostojić ima maslinik

Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova posjeduje kuću i stan. Naime, tu je kuća u Dugopolju, Vučkovićima vrijedna 650 tisuća kuna te stan u roditeljskoj kući od 51 kvadratnih metara koji se procjenjuje na više od 700 tisuća kuna.
Ostojić kao dalmatinac posjeduje maslinike, ali i zemlju s kućom od 79 kvadrata u Povljima na otoku Braču. Kuća se procjenjuje na gotovo 800 tisuća kuna.

Imovinska kartica prošle je godine obogaćena sjenokošom od 374 četvornih hvati, u Brodu Moravicama vrijedna 25 tisuća kuna. Ostojić je prijavio i pokretnine u vrijednosti od 40 tisuća kuna. Ima dionice Fonda za hrvatske branitelje, a automobil je Suzuki Grand Vitara iz 2006. godine vrijedan 184 tisuće kuna. Leasing za taj automobil ističe za nekoliko dana.

Bauk s pokretninama od pola milijuna kuna

Arsen Bauk, ministar uprave, prijavio je u imovinskoj kartici automobil Peugeot 307 te pokretnine u vrijednosti malo manjoj od pola milijuna kuna. Dionice HT-a procjenjuju se na 19 tisuća kuna.

Novi ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, opterećen je kreditom od gotovo milijun kuna podignutom kod omiljene SDP banke, Erste banke. Iako je njegova prijavljena plaća bila 15 tisuća kuna, 2008. godine obvezao se da će vratiti kredit od 2016. godine. Ima jos jedan kredit od Erste banke kredit od 40.000 kuna na pet godina.

Posjeduje i stan 90 četvornih metara u Zagreb, te automobila Peugeot.

Mrsić i Komadina mršave plaće, a kuće vrijedne milijune

Mirando Mrsić, ministar je rada i mirovinskog sustava prema imovinskoj kartici suvlasnik je kuće u Zagrebu vrijedne čak 4,9 milijuna kuna! Kuća ima kvadraturu od 370 kvadrata. Osim kuće u Zagrebu prijavio je i polovicu kuće u Podgori od 120 kvadrata, a posjeduje još pašnjak i vrt. Mrsić je do sada imao mjesečna primanja, odnosno kao internist od oko 11 tisuća kuna.

Zlatko Komadina, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture kao i Mrsić "voli" skupocjene kuće. Tako je Vlasnikom kuće vrijedne 3,1 milijun kuna kvadrature od 250 kvadratnih metara koja se nalazi u Opatiji. Suvlasnik je još jedne kuće vrijedne malo manje od pola milijuna kuna. Osim ušteđevine od 200.000 kuna, prijavio je osobnu ušteđevinu od 55.000 eura. Njegova supruga također ima oko 700 tisuća kuna tešku ušteđevinu. Komadina kao župan je imao oko 16 tisuća kuna plaću.

Jakovina s kreditom u švicarcima

Tihomir Jakovina, ministar je poljoprivrede, a do sada je kao načelnik Općine Bukovlje primao mjesečnu plaću od 7723 kuna. Preko kredita Privredne banke Zagreb kupio je kuću u toj Općini od 146,5 kvadratnih metara. Kuća se procjenjuje na 783 tisuće kuna.

Kredit je u "švicarcima, a plaćat će ga 25 godina. Jakovina je i suvlasnik kuće u Slavonskom Brodu koja zapravo pripada njegovim roditeljima. Vlasnik je i tvrtke TJ-Prom iz Bukovlja.

Holly visoka primanja, bez nekretnina, a ušteđevina tek 10 tisuća eura

Mirela Holy, ministrica je zaštite okoliša i prirode, a u imovinskoj kartici nema prijavljenih nekretnina a od automobila ima deset godina star Hyundai Coupe. Ostale pokretnine procjenjuju se na 125 tisuća kuna. Ima i dionice HT-a vrijedne 15 tisuća kuna.

Osim saborske plaće koja je iznosila 15 tisuća kuna ima i naknadu od nastave na veleučilištu Vern 8000 kuna godišnje. Za rad u Skupštini Zagreba dobiva 2900 kn mjesečno.  Iako Holly ima sasvim pristojne prihode a nema nekretnina začuđuje da njena ušteđevina iznosi tek 10 tisuća eura.

Vrdoljak prenio vlasništvo nad tvrtkom

Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, do sada je kao zamjenik gradonačelnika Osijeka imao je mjesečna primanja od 14,600 kuna. U posjedu je stana od 80 kvadrata u Osijeku vrijedan pola milijuna kuna. Prijavio je automobil Hyndai iz 2005. godine.

Posjeduje i dionice Atlantica, HT-a i Ato Inženjeringa čiji je nominalni iznos 60 tisuća kuna. Vrdoljak ima  kredit kod RBA vrijedan 10 tisuća eura koji ističe 2014. godine. Vrdoljak je prenio udjele sa svoje tvrtke Ato inženjering prije godinu dana.

Ostojić voli automobile

Predrag Matić, ministar branitelja prijavio je plaću na godišnjoj razini u visini od 125.900 kuna, a tu je invalidnina od 18.300 kuna godišnje.

Posjeduje stan Zagrebu od 55 kvadrata koji se procjenjuje na 600.000 kuna. Posjeduje i garažu u kojoj je Suzuki SX4 vrijedan 90 tisuća kuna. Od dionica tu su one HT-a u te Fond hrvatskih branitelja, vrijednosti 50 tisuća kuna.

Rajko Ostojić, ministar zdravlja voli automobile. Naime, u svojoj imovinskoj kartici prijavio ih je tri.  Posjeduje Audi A3 vrijedan 65 tisuća kuna te Nissan Qashqai vrijedan 220 tisuća kuna a supruga na sebe ima Vokswagen od 50 tisuća kuna. Pokretnine su mu vrijedne 135 tisuća kuna, a njegovoj supruzi 175 tisuća kuna.

Ostojić posjeduje stan od 98 kvadrata vrijedan 1,4 milijuna kuna, te garažu vrijednu 70 tisuća kuna. Mjesečna primanja su mu veća od 20 tisuća kuna.

Jovanović s umjetninama nepoznate vrijednosti

Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, kao zastupnik zarađivao je 21 tisuću kuna. U imovinskoj kartici prijavio je stan u Rijeci od 85 kvadratnih metara koji se procjenjuje na 900 tisuća kuna. Tu je i automobil VW Polo, vrijedan 50 tisuća kuna, dok su pokretnine procijenjene na 160 tisuća kuna. Posjeduje dionice Ine i HT-a.

Njegova supruga naslijedila je stan, a posjeduju i umjetnine nepoznate vrijednosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara