Što se to (g)radi oko dubrovačke garaže?

Što se to (g)radi oko dubrovačke garaže?

GRADNJA dubrovacke garaže, koja je postala jedna od najvećih afera u posljednje vrijeme u Dubrovniku, a kojom se pozabavio i USKOK, trebala bi se napokon nastaviti. Naime, tako je najavila gradonačelnica Dubravka Šuica jutros na Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, obznanivši kako je Midia grupa došla do kredita od dvanaest i pol milijuna eura s kojim će biti ugašen "financijski požar", podmirena dugovanja prema GP Dubrovniku i nastavljena gradnja.

Podsjetimo, dubrovačka gradonačelnica prijavljena je USKOK-u zbog toga jer je svojedobno Grad Dubrovnik privatnoj tvrtki Garaža Dubrovnik d.o.o. čiji je direktor Petar Thur, a iza koje stoji tvrtka Midia Investment, jamčio hipotekom na zemljište na kojem se gradi i koje ima oznaku spomenika kulture i to na iznos 12.5 milijuna eura.

Nakon prijave USKOK-u Grad Dubrovnik se povukao iz tog posla, a Šuica povukla u hlad imuniteta saborske klupe. Gradilište je napušteno zbog nedostatka novca, a sad bi trebalo opet biti puno, barem prema najavi s Gradskog vijeća. 

Presedan do presedana

No, unatoč optimizmu, u Dubrovniku i dalje nije sasvim jasno što se i kako se (g)radi oko garaže. U Dubrovniku je već godinama glavna priča kako je nepoznata tvrtka dobila posao stoljeća za gradnju dubrovačke garaže u vrijednosti od 17.5 milijuna kuna, i to prije tri godine. Tvrtka je osnovana svega par mjeseci prije, s osnovnim ulogom od dvadeset tisuća kuna. Grad Dubrovnik odmah nakon potpisivanja ugovora s tom privatnom tvrtkom, ugovor je proglasio poslovnom tajnom, što je bio apsolutni presedan u novijoj povijesti lokalne samouprave u Hrvatskoj.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ni tu nije kraj presedanima oko dubrovačke garaže budući da je Midia, navodno u velikim financijskim problemima, dala kredit u iznosu od 16 milijuna eura i to Dubrovačkoj biskupiji! A zbog čega je Crkva u Dubrovniku stavila pod hipoteku vrijedni kompleks Svete Klare unutar zidina, na samom ulazu u Grad sa zapadne strane, uz to i zaštićeni spomenik kulture, i dalje ostaje nejasno.
 
Naime, ugovor o zajmu navodno su u Luganu sklopili Steven Turner u ime Midia Investmentsa i don Bernard Pleše, ekonom Biskupije, a ovjeren je sredinom lipnja 2006. u zagrebačkom uredu javne bilježnice Ankice Hukelj, poznatom po nestanku famoznog ortačkog ugovora o Dubrovačkoj banci! No, i to je bio samo vrh ledenjaka jer je svega nekoliko dana prije sklapanja ugovora o zajmu, biskupija tvrtki Midia Investments omogućila gradnju na oko 2,5 milijuna kvadrata zemljišta.

Kako se u sve to uklapa Miomir Žužul?

Biskup dubrovački Želimir Puljić tada je kazao kako ih na tu tvrtku uputila sama Božja providnost, no gledajući sve poslove Midie prije i nakon toga, čini se da u sve to i nije umješan samo Svevišnji.

Na kraju recimo i to kako se na čelu zagrebačke tvrtke Midia Investmentsa nalazi Petar Thur, zapaženi član hrvatskog Leadership foruma koji je svojedobno utemeljio upravo Miomir Žužul. Istog onaj Žužul koji je pompozno u medijima najavio otvaranje privatnog međunarodnog sveučilišta i to zamislite gdje; u Dominikanskom samostanu. Pametnom dosta.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara