Stoiber i Teufel: Sve veći odljev stručnjaka i kapitala iz Njemačke

PREMIJERI saveznih pokrajina Bavarske i Baden Wuerttenberga, Edmund Stoiber i Erwin Teufel, upozorili su na posljedica pojačanog odlaska stručnjaka i kapitala iz Njemačke.

Prema riječima Edmunda Stoibera, 18 posto svih njemačkih poduzeća je u posljednjih dvije godine u potpunosti ili djelomično prebacilo proizvodnju u inozemstvo. Prema informacijama Njemačke industrijsko obrtničke komore (DIHK) taj će primjer u bliskoj budućnosti slijediti daljnjih 24 posto poduzeća.

U posljednjih deset godina je 1,3 milijuna, uglavnom visokoobrazovanih i poduzetnih, Nijemaca napustilo domovinu u potrazi za boljim uvjetima rada ili boljim poslovima.

Prema podacima kojima raspolaže Erwin Teufel samo u prošloj godini iz Njemačke je iselilo 120.000 "uglavnom mladih i sposobnih Nijemaca". Teufel stoga drži da treba što prije razmisliti o mjerama koje bi zaustavile ovaj trend koji bi mogao postati poguban za modernu industrijsku silu kao što je Njemačka.

Stoiber smatra da bi se, u trenutku kada tradicionalne tvrtke poput Siemensa u Njemačkoj odustaju od investicija i umjesto toga ulažu u razvoj softwarea u Indiji, svi u Njemačkoj trebali zapitati što je do toga dovelo. Stoiber smatra da je za ovakav razvoj situacije kriva savezna vlada koja podiže socijalna opterećenja uz istovremeno smanjivanje investicija u znanost. On smatra da se kod "gospodarskog rasta na nultoj razini" i "strahu od recesija gubi povjerenje u državni sistem".

 Stoiber je zatražio da se izdvajanje za znanost sa sadašnjih 2,4 posto brutosocijalnog prihoda poveća na 3 posto.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara