Stoiber okarakterizirao Češku kao nezrelu za ulazak u EU

Bavarski premijer i kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU za kancelara na posljednjim izborima Edmund Stoiber oštro je u ponedjeljak napao češku vladu te je okarakterizirao kao "nezrelu za ulazak u Europsku uniju".

Stoiber je na godišnjem kongresu sudetskih Nijemaca u Augsburgu odbijanje češke vlade da poništi tzv. Benešove dekrete, koji su poslužili kao zakonska osnova za protjerivanje nekoliko stotina tisuća Nijemaca iz Češke i Moravske nakon Drugog svjetskog rata, ocijenio nespojivima s europskim vrijednosnim normama.

Stoiber je također oštro kritizirao odluku češkog parlamenta koji je prošle godine velikom većinom glasova odbio ukinuti sporne dekrete. To je za Stoibera nespojivo s idejom dobrosusjedskih odnosa. Ustrajanje na Benešovim dekretima je također, kako je izjavio Stoiber, nespojivo s tzv. Susjedskim ugovorom što su ga Njemačka i Češka sklopile 1992.

Stoiber je također kritizirao i kancelara Gerharda Schroedera koji svojom "politikom popustljivosti" naspram češke vlade čini sve kako bi se zaboravila nepravda načinjena sudetskim Nijemcima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoiber je Schroedera optužio da "povijest Njemačke ne nosi niti u glavi niti u srcu". Stoiber je također zatražio da se 5. kolovoza proglasi "Nacionalnim danom sjećanja na prognane" te donošenje zakona koji bi regulirao plaćanje odštete njemačkim prisilnim radnicima.

Predstavnik sudetskih Nijemaca Johann Boehm (CSU) je od Češke zatražio materijalnu odštetu za oduzetu imovinu.

Češki premijer Vladimir Spidla je odbacio Stoiberove optužbe te naglasio kako je Češka zrela za ulazak u Europsku uniju te da je to općeprihvaćena činjenica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara