Stop virusima, rasizmu i pedofiliji: Facebook će provjeravati svaki vanjski link

Stop virusima, rasizmu i pedofiliji: Facebook će provjeravati svaki vanjski link

Foto: Facebook

ČINI se kako je Facebook ozbiljno shvatio sve češće pritužbe da je vrlo spor u obračunavanju sa svim "napastima koje vrebaju na ovoj mreži", od lažnih oglasa, linkova na štetne stranice do kriminalaca koji preko Facebooka vrebaju svoje žrtve.

Stoga je Facebook za početak odlučio provjeravati svaki vanjski link na koji Facebookovi korisnici kliknu, kako bi se uvjerio da nije riječ o potencijalnim virusima ili drugim prijetnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovaj sigurnosni sistem uspostavila je tvrtka za internet sigurnost Websense. Ona će u ime korisnika provjeravati stranice na koje vode linkovi, i utvrditi opasnost od virusa, pokušaja phishinga i sličnog. Ukoliko ovaj sistem ne detektira nikakvu opasnost, korisniku će najnormalnije biti preusmjeren na željenu stranicu, bez obavijesti da je provjera obavljena.

Korisnik može ignorirati upozorenja

Međutim, u slučaju da Websense registrira prijetnju, Facebook će vam prezentirati upozorenje s linkom za dodatne informacije. Ukoliko korisnik odluči zanemariti upozorenje i svejedno posjetiti stranicu, bit će mu dopušteno.

Za razliku od Googleovog sistema, koji prilikom izbacivanja rezultata daje upozorenje o "dobrim i lošim stranicama", Facebookov i Websebseov zajednički sistem davat će upozorenja u realnom vremenu. "Kriminalci mogu dobre stranice hakirati u svakom trenutku. A Facebook je meta mnogih online kriminalaca. Ovako ćemo pružiti zaštitu za 750 milijuna korisnika", kazao je Spencer Parker iz Websensea.

Osim što će upozoravati na viruse, Facebook će intervenirati i kada korisnik klikne na link kojeg je Websense označio kao uvredljiv. To uključuju stranice na kojim se potiče rasna mržnja i ilegalna pornografija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara