Stožer civilne zaštite: Vodostaj Save raste jedino kod Županje

VODOSTAJ rijeke Save popodne je počeo padati, a jedino raste kod Županje gdje je u 14 sati izmjereno 1008 cm, rečeno je danas popodne na sjednici Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u Županji.

Vodostaj Save kod Županje danas je nadmašio 10 metara pa je porastao i vodostaj Bosuta, Berave, Spačve, Studve i drugih rijeka u tom porječju.

Stanje je po svim izvješćima stabilno, rekao je župan Nikola Šafer. Po riječima voditelja obrane od poplava Zvonimira Luburića tako visok vodostaj Save na županjskom vodomjeru uzrokovao je pritok rijeke Drine koji vjerojatno stvara prag koji sprječava otjecanje vode s tog područja. Unatoč tome, dodao je, u sljedeća 24 sata očekuje se smirivanje stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mjere izvanrednog stanja primjenjuju se za rijeku Savu kad dosegne 1020 cm.

"U skladištima Stožera za obranu od poplava spremno je 10 tisuća vreća za moguće utvrđivanje nasipa", kazao je Luburić. Dodao je kako se očekuje još jedan vodeni val koji ne bi trebao podignuti razinu rijeke Save na više od 115 cm ispod krune nasipa te da se ne očekuju veće štete.

Najveće štete se, međutim, rekao je Šafer, očekuju u unutrašnjosti Županije jer zbog jakih podzemnih voda i neodržavanja kanalske mreže višak vode ne može otjecati s polja što ugrožava tek zasijane usjeve.

Župan Šafer je u pratnji županjskog gradonačelnika Ivana Grigića obišao nasip pored grada i izrazio zadovoljstvo poduzetim mjerama za obranu od poplava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara