STOŽER za obranu interesa obiteljskih gospodarstava sastao se u našicama

Regionalni stožer za obranu interesa obiteljskih gospodarstava za pet slavonskih županija održao je danas u Našicama skup na kojem su seljaci još jednom izrazili nezadovoljstvo provedbom programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu, te u vezi s tim postavili zahtjeve Ministarstvu poljoprivrede.

Na skupu u prepunoj konferencijskoj dvorani u našičkom hotelu seljaci su najavili i prosvjede na mjestima gdje smatraju da je u raspodjeli zemlje bilo zloporaba, i to najprije u Gorjanima, gdje će se u utorak, 28. siječnja, pridružiti već najavljenom mirnom prosvjedu zbog nepravilnosti u donošenju općinskog programa koji je, kako tvrde, išao na ruku određenim trgovačkim društvima, a na štetu obiteljskih gospodarstava.

Seljaci okupljeni u Stožeru na današnjem su skupu zatražili da se poljoprivredno zemljište u vlasništvu države ne daje u koncesiju pravnim i fizičkim osobama, nego da se najprije vrati onima kojima je zemlja nepravedno oduzeta.

Također traže da zemljište u državnom vlasništvu ide u natječaj za prodaju, a da zemljište koje se ne proda u dva kruga natječaja ide u zakup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stožer drži da prioritet pri kupnji zemljišta od 10 do 20 hektara, po povlaštenim uvjetima za 50 posto početne cijene, trebaju imati hrvatski branitelji, prognanici, radnici bivših kombinata koji nisu ostvarili pravo na otpremninu i obiteljska gospodarstva.

Seljaci okupljeni u Stožeru traže da u povjerenstvima za provedbu i nadzor natječaja natpolovičnu većinu čine predstavnici seljačkih udruga jer strahuju da će u protivnome zemlju određenu za koncesiju međusobno podijeliti čelni ljudi nekadašnjih kombinata.

Stožer će o svojim zahtjevima izvijestiti Ministarstvo poljoprivrede, saborski Odbor za selo i poljoprivredu, te Ministarstvo pravosuđa.

Stožer je odlučio da će sutra zatražiti razgovor s osječko-baranjskim dožupanom Pavom Šarčevićem, te gradonačelnicima i načelnicima kako bi se problemi riješili na području na kojem su se i dogodili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara