Strah od kraha eurozone: Euro pao na najnižu razinu u posljednjih 11 mjeseci

Ilustracija: AFP

EURO je pao na najnižu razinu u posljednjih 11 mjeseci u odnosu na dolar zato što investitori još uvijek strahuju od crne budućnosti eurozone.

Euro je po prvi puta od siječnja pao na razinu nižu od 1,31 dolar. Prošlog tjedna je 26 od 27 članica EU poduprlo prijedlog fiskalne unije, dok je Velika Britanija ostala izvan dogovora. No, mnogi još uvijek strahuju da taj dogovor neće biti dovoljan da se spriječi da mnoge zemlje zatraže pomoć međunarodnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene dionica u SAD su cijeloga dana bile visoke, no krajem dana su pale u Njemačkoj i Francuskoj, piše BBC. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je danas kazao kako je stav Velike Britanije učinio dogovor nemogućim na prošlotjednom summitu o ekonomskoj integraciji.

Dodao je i da je na tome summitu izbjegnuta opasnost od podjele na dva bloka, odnosno na 17 članica eurozone i 10 onih koje nemaju euro. "Ovo nije dogovor 17 plus, već 27 minus", kazao je Barroso. Španjolska je uspjela prodati 4,94 milijardi eura kratkoročnih obveznica po uvjetima koji su bolji nego ranije. No, predsjednik Europskog vijeća, Herman Van Rompuy, je kazao da većina članica EU neće potpisati novi fiskalni ugovor do ožujka sljedeće godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara