Strah od novih stvari skraćuje život

ŽIVOTINJE s prirođenom fobijom od novih stvari imaju višu razinu hormona stresa nakon novih iskustava i ugibaju mnogo mlađe od hrabrijih životinja, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje američkih znanstvenika sa sveučilišta iz Chicaga pokazalo je da život pun straha i stresa može utjecati na dužinu života, piše list New Scientist.

"To pokazuje da za razumijevanje fiziološkog mehanizma zdravlja u obzir moramo uzeti i osobne crte", kazala je Sonia Cavigelli koja je zajedno s kolegicom Marthom McClintock vodila istraživanje.

Poznato je da stres na više načina utječe na zdravlje uključujući i to da dovodi do umiranja stanica u mozgu i smanjuje plodnost, navodi New Scientist.

Osobna priroda stresa zaintrigirala je Cavigelli kada je u divljini proučavala životinje. "Vidjela sam da je veliki broj životinja izložen sličnoj razini stresa, ali da na to različito reagiraju", kazala je za New Scientist. Zato je odlučila proučiti učinke neofobije - straha od novih stvari - na zdravlje. Svoje je istraživanje provela nad štakorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ubrzo nakon rođenja mladunci štakora, baš kao i mladunci drugih vrsta i djeca, pokazuju vrlo širok raspon odgovora na nepoznate stvari. Taj se raspon kreće od paralizirajuće sramežljivosti pa sve do neustrašivih istraživanja.

Kako bi što više smanjili moguće genetske razlike znanstvenici su za istraživanje izabrali štakore iz istog legla. Nakon što su bili izloženi novim iskustvima strašljive životinje imale su razinu hormona stresa 20 puta veću od neustrašive braće.

Učinak neofobije na dužinu njihova života bio je iznenađujući. Prosječni životni vijek uplašenih životinja bio je 599 dana, dok su oni hrabri živjeli 102 dana duže.

Za sada nije poznato postoji li veza između neofobije i dužine života kod ljudi. Kod ljudi se stvari dodatno kompliciraju, jer mi djecu učimo da prevladaju strahove, što bez sumnje utječe na njihov stav prema novim stvarima ili nepoznatim ljudima.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara