Strah od terorizma naštetio francuskom turizmu

Strah od terorizma naštetio francuskom turizmu

Foto: Shutterstock

TEK ŠTO se oporavio od krvavih terorističkih napada u studenome prošle godine u Parizu, turizam u Francuskoj je pokoljem u Nici 14.  srpnja primio novi teški udarac, piše u subotu AFP.

Odmah nakon napada 13. studenoga, u kojima je ubijeno 130 ljudi, pao je broj stranih turista u Gradu svijetla, no iako se situacija poslije normalizirala broj turista pristiglih redovnim letovima u razdoblju od siječnja do 10. srpnja pao je za 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine (-11 posto u Parizu, ali +1 posto u provinciji).

No, nakon napada u Nici u kojem je ubijeno 84 ljudi, a 435 je ozlijeđeno, dolazak zrakoplovima u cijeloj Francuskoj pao je između 15. i 23. srpnja za 8,8 posto. Također je zabilježen pad rezervacija letova za Francusku za 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nica je poništila učinak Europskog nogometnog prvenstva Euro 2016 koji je dobro prošao sa sigurnosne strane i popravio sliku Francuske", sa žaljenjem je ustvrdio predsjednik Regionalnog turističkog odbora Paris Ile-de-France Frederic Valletoux.

I dalje na snazi izvanredno stanje

"A produljenje izvanrednog stanja nam također ne čini uslugu. I dalje imamo broj pada gostiju, posebice Amerikanaca i turista iz Azije", dodao je Valletoux. Nakon napada u Nici, broj noćenja u tom dragulju Azurne obale pao je do 22. srpnja za pet do 10 posto. U Parizu se boje da bi pad noćenja u hotelima mogao dosegnuti i 20 posto.

Što se tiče luksuznih hotela s pet zvjezdica i pariških palača, broj noćenja je od 1. do 13. srpnja bio veći za devet posto, da bi nakon napada u Nici drastično pao. Na dan 28. srpnja taj je pad iznosio 45 posto.

Osim stranih turista, pao je broj i domaćih, jer se ljudi, pojašnjavaju u turističkoj zajednici,  boje ići u zračne luke i putovati zrakoplovom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara