Strah od terorizma: U paketima za SAD bilo dovoljno eksploziva za rušenje 50 aviona

Foto: AFP

OBJE bombe smještene u bojama za printere, koje su trebale stići u sinagoge u Chicagu, sadržavale su dovoljno eksploziva za srušiti 50 aviona.

U slučaju da je jedna od naprava eksplodirala, zrakoplov bi se prepolovio po pola. Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May je potvrdila kako organizatori ovih pošiljki vjerojatno već planiraju nove napade. Policija je u jednoj od bombi pronašla 300 grama snažnog plastičnog eksploziva PETN-a, dok je u drugoj bilo 400 grama tog eksploziva. Samo šest grama, ili oko 50 puta manje nego je korišteno, dovoljno je za bušenje rupe u metalnoj ploči dva puta debljoj od onih koje se koriste u zrakoplovima, piše The Sun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta količina eksploziva može uništiti kuću"

"Ta količina PETN-a mogla je učiniti golemu štetu", kazao je profesor sa Sveučilišta zu Londonu Hans Michels te dodao kako ta količina može uništiti kuću. "PETN je vrlo moćan eksploziv", zaključio je Michels. Al-Qaida je taj eksploziv koristila i u ranijim napadima na američke zrakoplove.

Richard Reid je 100 grama tog eksploziva koristio 2001. godine, no tada on nije detonirao. Umar Farouk Abdulmutallab je 80 PETN-a skrivao u hlačama kada je želio srušiti zrakoplov koji je išao u Detroit prošlog Božića. Glavni osumnjičeni za izradu bombi sa PETN-om je pripadnik jemenskog ogranka al-Qaide Ibrahim Hassan Tali al-Asiri.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara