Štrajk kazališta na Broadwayju treći dan zaredom

ZBOG štrajka glazbenika koji je počeo u petak i trajao do nedjelje, kazališta na Broadwayju u New Yorku bila su zatvorena tri dana zaredom, što je gradonačelnika potaknulo da pozove na dogovor i izazvalo gubitke od nekoliko milijuna dolara.

Štrajk je počeo kad se glazbenici i producenti nisu uspjeli dogovoriti oko produljenja ugovora i o najmanjem broju glazbenika koji sudjeluju u glazbenoscenskim predstavama. Trenutno ih je 26, a producenti bi taj broj htjeli smanjiti na 14.

Za nedjelju popodne u središtu Broadwayja bio je predviđen prosvjed glazbenika koji podupiru glumci i scenski radnici.

Zbog štrajka je u petak i subotu otkazano osamnaest glazbenih komedija, među kojima ´Fantom u operi´, ´Jadnici´, ´Kralj lavova´ i ´Rent´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg pozvao je vlasnike kazališta i sindikate glazbenika da što prije riješe nesporazum.

Savez američkih glazbenika koji zastupa deset tisuća glazbenika, od kojih 350 radi na Broadwayju, strahuje da bi smanjenje njihova broja na koncu moglo dovesti do odumiranja zanimanja glazbenika zbog digitalnih glazbenih snimaka.

Savez američkih kazališta i producenata odbacio je takvu zamisao, ustvrdivši da samo želi imati veću slobodu u realizaciji budućih predstava.

Štrajk bi mogao naškoditi ne samo glazbenicima, već i vlasnicima restorana i hotela na Broadwayju, glumcima, vozačima taksija, prodavačima hot-doga i tako izazvati gubitak od više milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara