Štrajk liječnika: Bolnice uglavnom primaju pacijente u hitnim ambulantama

PO INFORMACIJAMA iz nekoliko zagrebačkih bolnica, danas, 22. dana štrajka liječnika, malobrojni pacijenti uglavnom se primaju u hitnim ambulantama koje su organizirane po odjelima, no izgleda da se u odnosu na prethodne dane štrajka u radu liječnika nije puno toga promijenilo.

U Kliničkoj bolnici Dubrava, po riječima pomoćnika ravnatelja Marka Banića, zdravstvena služba je organizirana tako da na svakom odjelu mora raditi jedna hitna ambulanta.

Liječnik je dužan pregledati bolesnika i obaviti pretragu kako bi se vidjelo radi li se o hitnom slučaju, te mu izdati dijagnostički nalaz, kaže Banić.

Sindikalna povjerenica u KB-u Dubrava Ljiljana Lovrić kaže kako je ravnatelj organizirao posao odredivši pet hitnih ambulanti po odjelima, a u bolnicu je jutros došlo vrlo malo pacijenata. Nekoliko ih je obrađeno, dok su ostali zamoljeni da dođu nakon štrajka.

Lovrić kaže kako se dnevno u polikliničkim ambulantama obradi 600 pacijenta, a danas je obrađeno 20-ak.

Pomoćnica ravnatelja KB-a Sestre milosrdnice Vesna Šerić kaže da su u dogovoru sa Štrajkaškim odborom sve ambulante u bolnici proglašene hitnima, pa se radi normalno, iako je pacijenata malo.

Liječnici su dužni, ističe ona, obraditi svakog pacijenta, ocijeniti stupanj hitnosti i odrediti što dalje s njim.

U Općoj bolnici Sveti Duh danas se ništa nije promijenilo u odnosu na prethodne dane i svi se naručeni pacijenti uredno primaju u polikliničke ambulante, u skladu s dogovorom sa Štrajkaškim odborom, rekao je pomoćnik ravnatelja Žarko Rašić.

´Svaki liječnik osobno je odgovoran za pojedinog bolesnika, jer se ne može s vrata procijeniti je li netko hitan slučaj ili nije´, kaže Rašić.

Sindikalni povjerenik Stanislav Lončarić kaže kako sve radi kao i prije, a na odjelima su umjesto jedne organizirane tri hitne ambulante.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara