Štrajk učitelja: Vlada ističe da nije obvezna i neće platiti vrijeme provedeno u štrajku

U POVODU izjava predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Dalimira Kube u vezi najave štrajka u osnovnim školama od 13. do 17. siječnja, Vlada ponovno ističe da sukladno članku 214. Zakona o radu sudionicima štrajka nije obvezna i neće platiti vrijeme provedeno u štrajku, priopćeno je danas iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Kako je člankom 213. Zakona o radu određeno da ´radnik ne smije ni na koji način biti prisiljen sudjelovati u štrajku´, Vlada upozorava SHU i Dalimira Kubu da je njihov poziv na ´zatvorena vrata škola´ suprotan toj odredbi zakona, kao i ovlastima sindikata.

Sukladno zakonu, Ministarstvo prosvjete i športa i ravnatelji svih škola osigurat će redovito odvijanje nastave te omogućiti bez prisile svakome zaposlenome u školstvu ostvarivanje njegova prava na rad, ističe se u priopćenju.

Vlada ponovno naglašava da je prilikom pripreme i donošenja državnog proračuna za 2003. godinu učinila maksimalne napore u dogovoru sa sindikatima javnih službi i osigurala dodatna sredstva radi osiguranja primjerenih plaća učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što je proračun za 2003. godinu donesen, besmisleno je i štetno organizirati pritisak i lažno uvjeravati javnost i zaposlene u školstvu da je moguće novo povećanje izdvajanja za plaće.

Neprihvatljivo je sindikalno podcjenjivanje povećanja plaća u osnovnim i srednjim školama, pri čemu se zanemaruje činjenica da će učiteljima i nastavnicima, kao i svima ostalima u zemlji, plaće porasti i uslijed povećanja neoporezivog iznosa plaće te uvođenja niza novih poreznih olakšica, podsjeća Vlada.

Vlada poziva sve zaposlene u osnovnom i srednjem školstvu da u ovoj godini zajedno s resornim ministarstvom učine napore na uspješnoj provedbi reformi u obrazovanju, kao ključnoj pretpostavci unaprjeđenja sustava i trajnog poboljšanja položaja učitelja, profesora i svih zaposlenih u školstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara