Stranci bježe iz Libanona kopnom i morem

Deseci tisuća stranaca posljednjih dana napuštaju Libanon kako bi izbjegli izraelske zračne udare, među kojima su neki odlučili otputovati cestom do Sirije dok drugi čekaju mjesta na američkim i europskim brodovima.

Sirijske vlasti su objavilE da je tijekom posljednjih pet dana iz Libanona u Siriju prešlo više od 100.000 ljudi, od kojih su tri četvrtine stranci. Među njima je bilo i 29 hrvatskih radnika iz tvrtke Đuro Đaković Montaža.

Dok su se Europljani okupljali u blizini svojih veleposlanstava u Bejrutu, Europska unija zatražila je od Izraela da zajamči sigurnost za desetke tisuće građana EU-a u Libanonu.

Najmanje 13 civila poginulo je u noći s ponedjeljka na utorak u napadima izraelskih zrakoplova na južni Libanon, priopćila je policija, dok su vojni izvori potvrdili da su bombardirane dvije vojarne libanonske vojske u blizini Bejruta.

Vojarna Jamhour na uzvisini iznad Bejruta bombardirana je četiri puta, a nakon toga napadnuta je i vojarna Kfarchima na obali, jugoistočno od glavnoga grada.

"U bombardiranju je bilo žrtava", rekao je glasnogovornik vojske ne navodeći točan broj stradalih.

Vojarna Jamhour nalazi se u blizini predsjedničke palače i sjedišta ministarstva obrane.

U napadima na pogranično mjesto Aitaroun poginulo je šest civila čija su tijela izvučena iz ruševina obiteljske kuće. "Troje djece i jedna odrasla osoba ranjeni su, ali su još tri osobe ostale u ruševinama", rekao je za medije gradonačelnik Salim Mrad.

Nekoliko sati prije toga u napadima na lučki grad Tyr poginule su četiri osobe.

Izraelski zrakoplovi i mornarica nastavili su u noći napade na južno predgrađe Bejruta, uporište Hezbollaha, gdje je tijekom četverodnevnog bombardiranja potpuno uništeno nekoliko četvrti.

Brod talijanske mornarice na kojem je bilo 366 Europljana bio je prvi brod koji je iz Libanona u ponedjeljak stigao na Cipar, koji se nalazi oko 85 kilometara zapadno od libanonske obale.

Francuska je u ponedjeljak u Bejrut poslala trajekt koji treba nekoliko stotina francuskih državljana prevesti na Cipar. Trajekt, koji plovi pod zaštitom francuske fregate, ovoga tjedna treba najmanje tri puta ploviti za Bejrut.

Washington je rekao da je iznajmio brod za krstarenje koji može primiti 750 ljudi, a zbog moguće evakuacije većih razmjera državljana SAD-a a za njegovu pratnju šalje razarač svoje ratne mornarice.

Kanadsko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je iznajmilo šest brodova i nada se da će moći početi s evakuacijom svojih državljana do sredine tjedna. U nedjelju je u izraelskom napadu na Libanon poginulo osmero Kanađana. "Pomoću ti brodova možemo evakuirati oko 4500 ljudi dnevno", rekao je novinarima viši kanadski dužnosnik.

Velika Britanija je u ponedjeljka iz Bejruta helikopterom evakuirala oko 40 osoba a prema libanonskoj obali krenuli su britanski ratni brodovi zbog moguće evakuacije 10.000 vlasnika britanskih putovnica.

Njemačka je objavila da je u ponedjeljak još 500 Nijemaca napustilo Libanon nakon što ih je tijekom vikenda otišlo dvije stotine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara