Strani turisti trpe zbog štrajkova i prosvjeda u Tajlandu

Strani turisti trpe zbog štrajkova i prosvjeda u Tajlandu

TAJLANDSKI premijer Samak Sundaravej će na današnjoj sjednici dvaju domova parlamenta pokušati zaustaviti sve ozbiljniju politička krizu u zemlji.

Iako koalicija oko njegove Stranke narodne vlasti (PPP) ima većinu u donjem domu parlamentu, Samak je postao metom višednevnih masovnih prosvjeda čiji je cilj njegova ostavka. Prosvjede je organizirala Narodna alijansa za demokraciju (PAD), skupina koja Samaka smatra marionetom Thaksina Shinawatre, kontroverznog bivšeg premijera koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine, a protiv čije obitelji se vode kazneni postupci zbog korupcije.

Prosvjedi su u Bangkoku postali toliko snažni da je Samakova vlada prisiljena upravljati iz vojnih baza u okolici glavnog grada. Prosvjednici su zauzeli vladinu zgradu i sjedište državne televizije, a tajlandska policija je u petak krajnjim naporima i uz ogromne količine palica i suzavca, spriječila da istu sudbinu doživi i njen glavni stožer.

Prosvjednicima u glavnom gradu su se prošli tjedan priključili i radnici na željeznici preko štrajka koji je paralizirao promet u zemlji. Prosvjednici su također svojim tijelima blokirali poletno-sletne piste aerodroma u Phuketu i Krabiju, najpopularnijim turističkim odredištima u Tajlandu. Zbog toga se veliki broj stranih turista bio prisiljen nije mogao vratiti svojim domovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samak, koji se tijekom krize nastojao suzdržavati od uporabe sile, žestoko je kritizirao prosvjednike u obraćanju naciji preko radija i optužio ih da sabotiraju tajlandsku turističku industriju. Također je izjavio kako nema namjeru podnijeti ostavku.

Promatrači zbivanja u Tajlandu smatraju kako je Samakov položaj oslabljen nakon što sastanak s kraljem Bhumibolm Adulyadejom, održan u obalnom gradu Hua Hin, nije doveo do izraza podrške od strane suverena koji se smatra najvećim političkim autoritetom u toj azijskoj zemlji.

S druge strane, ni odlazak Samaka - koji je izjavio kako ne razmišlja o ostavci - neće riješiti tajlandsku krizu, smatraju promatrači tajlandskih zbivanja. Dok PAD uživa snažnu podršku u Bangkoku, na jugu zemlje, među inteligencijom i vojskom, Samakova stranka može računati na većinsko ruralno stanovništvo koje je Thaksin za vrijeme svog mandata pridobio populističkom politikom.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara