Stratosfera utječe na promjene vremena

PROMJENE u nižim slojevima stratosfere mogu utjecati na vremenske prilike ispod njih i proučavanje tog područja moglo bi poboljšati dugoročne vremenske prognoze, objavio je časopis Science.

Čini se da periodične promjene u vjetrovima i tlaku zraka na sjeveru - zvane Arktička oscilacija - utječu na vrijeme, osobito u zimskom razdoblju kada je teško davati prognoze, rekao je Mark Baldwin iz istraživačkog centra Northwest Research Associates u Washingtonu.

Te visinske promjene odvijaju se tjedan ili dva i njihovo praćenje moglo bi omogućiti meteorolozima da poboljšaju vremenske prognoze koje izrađuju za deset dana unaprijed ili više.

"Znanstvenici doista ne razumiju kako su stratosfera i troposfera povezane", rekao je. "Ako se nešto dogodi u stratosferi, prati li to i troposfera? Naša studija pokazuje da je to vjerojatno istina, no još je mnogo toga nejasno", rekao je.

Troposfera je područje atmosfere u kojem žive ljudi i u kojem se odvija većina vremenskih prilika. Temperature se u njezinim višim slojevima postupno snizuju. Iznad nje nalazi se stratosfera, područje rjeđeg zraka u kojem mogu puhati jaki vjetrovi i u kojem temperature rastu s visinom.

Prijelaz između dva sloja atmosfere, zvan tropopauza, nalazi se na različitim visinama. Na Arktiku se nalazi na nešto više od osam kilometara, a kod ekvatora na više od 16 kilometara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baldwin povezuje Arktičku oscilaciju s El Ninom na Pacifiku, promjenama tlaka zraka i vjetrova koje utječu na vrijeme u cijelom svijetu.

Njegova studija pokazala je da su varijacije u Arktičkoj oscilaciji povezane sa zimskim fluktuacijama od Aljaske i Skandinavije do Španjolske i Bliskog istoka, uključujući promjene u padalinama, smjerovima kretanja oluja i učestalosti prodora hladnog zraka.

No dok El Nino traje mjesecima, Arktička oscilacija traje tjednima i može se brzo mijenjati.

Njezinim praćenjem meteorolozi bi mogli poboljšati svoje prognoze. Znajući što se događa kada je ona izražena ili slaba, mogli bi izraditi jednostavne statističke prognoze. Učinci promjena mogli bi u budućnosti biti uključeni u složene kompjutorske modele koji se koriste za predviđanje vremena.

Baldwin upozorava na veliku razliku između prognoza za dva dana i prognoza za mjesec dana. U mjesečnim prognozama najbolje što se može očekivati, prema njegovim riječima, jest najava toplijeg ili hladnijeg vremena od uobičajenog. "Neće se upozoravati na pljusak četiri tjedna unaprijed", rekao je.

Arktička oscilacija odnosi se na jake vjetrove koji kruže oko Arktika. Kada su jaki, hladan zrak ostaje na sjeveru i zračne struje kreću se preko Sjedinjenih Država sa zapada prema istoku, donoseći relativno blag pacifički zrak. Kada oslabe, hladan zrak spušta se južno prema Sjedinjenim Državama i gura zračne struje prema jugu, zbog čega nastaju jake snježne oluje na sjeveroistoku zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara