Strava u Mirkovcima: Ubijanje pasa i mačaka na rasporedu lovaca svake nedjelje u ožujku

Strava u Mirkovcima: Ubijanje pasa i mačaka na rasporedu lovaca svake nedjelje u ožujku

Tekst: H.A.
Foto: Prijatelji životinja

LOVAČKO društvo Jelen iz Mirkovaca organiziralo je "skupni lov na štetočine - pse lutalice i mačke" te pozvalo vlasnike kućnih ljubimaca pasa i mačaka da ih u navedene dane sklone kako ih slučajno ne bi ubili! U proglasu lovaca stoji kako će svi psi i sve mačke koje budu zatekli bez vlasnika biti ustrijeljeni na licu mjesta. Ubijanje pasa i mačaka na rasporedu je svake nedjelje u ožujku.

Ovaj proglas, koji je objavljen 3. ožujka, a potpisuje ga predsjednik Društva "Đorđe Šimić", zgrozio je nekoliko udruga, kao i stanovnike Mirkovaca koji će sutra pokušati spriječiti ubijanje životinja. Kako nam kažu, tek jučer su doznali za to i ne znaju je li prošlog vikenda provedena lovačka akcija ubijanja pasa i mačaka, no u svakom slučaju, to će u budućnosti pokušati spriječiti.

"S vremena na vrijeme lovci imaju pravo na provođenje akcija odstrela životinja"

"Tek jučer doznali smo od stanovnika Mirkovaca o skupnom lovu na štetočine, zamolili su nas da pomognemo i da probamo to spriječiti. U "lovačkom pozivu" nigdje se ne navodi da se radi o odstrelu divljih životinja već misle na pse i mačke, što je strašno. Čuli smo se s veterinarskim inspektorom koji je izjavio da će za svaki slučaj ubijene životinje lovci dobiti kaznenu prijavu, a naša udruga podnijela je službeni prigovor službi policije", rekla je za Index Vlatka Tuček iz vinkovačke Udruge prijatelja životinja "Dr. Ivan Rostaš".

Dodala je kako se u policiji pozivaju na Zakon o lovstvu koji dopušta lovcima da s vremena na vrijeme provode akcije odstrela bijesnih životinja. "Ali to nisu psi i mačke", kaže Tuček te poziva građane da u nedjelju u deset dođu u Mirkovce, vinkovačko predgrađe, na mirni prosvjed u koji će se uključiti predstavnici osječkih udruga za zaštitu životinja, udruga Maca, predstavnici Prijatelja životinja iz Zagreba, predstavnici Vukovarskog društva za zaštitu životinja te stanovnici Mirkovaca i Vinkovaca koji su u strahu za svoje kućne ljubimce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Prijatelja životinja Vinkovci ustraju u svojoj namjeri da zaustave sutrašnji lovački pohod. "Prema Zakonu o zaštiti životinja, čak niti bijesne životinje nije dopušteno odstrijeliti prije nego što bjesnoću utvrdi nadležna osoba, odnosno veterinar. Psi i mačke domaće su životinje, a ne štetočine i po niti jednom kriteriju ne spadaju u tu kategoriju. Čak niti napuštene životinje po tom zakonu ne smiju se ubiti u tako kratkom vremenskom roku."

"Dosta je iživljavanja na životinjama!"

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, kazao nam je kako smatraju da je dosta iživljavanja lovaca na psima i mačkama. "Smatramo da je dosta iživljavanja i na divljim životinjama, a pogotovo na kućnim ljubimcima. To što oni žele učiniti potpuno je neetički i na to nemaju nikakvo zakonsko pravo. U Zakonu stoji da mogu iz lovišta ukloniti pse i mačke, ali pod tim se ne misli da ih mogu ubijati puškom. Zna se kako se zakonski zbrinjavaju životinje", komentirao je Oman za Index.

Oman naglašava kako lovci nemaju što raditi izvan lovišta s napunjenom puškom. "Zakon jasno govori da lovačka puška mora biti prazna i u futroli kada se lovac nalazi izvan lovišta", dodaje.

"Mi ne vidimo baš nikakvo opravdanje zašto bi se dopustilo ubijanje pasa i mačaka. Lovci ne smiju imati veća prava od građana i dosta je bilo toga da se ponašaju kao lokalni šerifi. Ne vidim razloga da se lovci ogluše na Zakon o zaštiti životinja. Ako to učine, policija mora postupiti prema njima kao i prema svakom drugom građaninu", zaključio je Oman.

Policija: Sve je po zakonu

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela javio nam se naknadno i kazao kako je policija u subotu stupila u kontakt s članovima Lovačkog društva Jelen te da su oni prijavili svoju "aktivnost" u lovištu i da je zakonski sve u redu. Kaže kako bi Državni inspektorat trebao policiji točno protumačiti što kaže zakon o "uklanjanju pasa lutalica i mačaka" iz lovišta te da će oni postupiti onako kako im to lovni inspektor kaže. "Lovačke udruge već godinama rade na isti način. To je sad prvi put da se susrećemo s takvom situacijom, s prosvjedom. Mi ne možemo ništa učiniti bez lovnog inspektora. Odmah ujutro mi ćemo se dodatno konzultirati i vidjeti što dalje. Doći ćemo na mjesto događaja i vidjeti što treba učiniti dalje." - rekao nam je Žgela dodajući kako je njegovo mišljenje da nije humano hodati naokolo s puškom i ubijati pse i mačke. Dodaje i kako je proglas lovaca nespretno napisan jer su stanovnici pomislili kako će lovci hodati po mjestu i ubijati sve životinje koje im se nađu na putu. "No, oni će to učiniti samo u lovištu i to najmanje 300 metara dalje od posljednjeg objekta u mjestu" - kaže Žgela dodajući kako se lovci žale da im psi lutalice tjeraju divlje svinje i kradu hranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara