Stravično: Pogledajte kako policija u Egiptu kombijem gazi prosvjednike!

Foto: AFP

NOVI sukobi potresaju glavni egipatski grad Kairo. Antivladini prosvjednici su pristaše predsjednika Hosnija Mubaraka potjerali s ulica oko Trga Tahrir koji kontroliraju.

Kamenje je ponovno bacano s obje strane, a čuli su se i pucnjevi. Vojska nije ni danas uspjela u svojoj zamisli da razdvoji dvije zaraćene strane. Današnji sukobi su se raširili nakon što je egipatski potpredsjednik rekao da se Mubarakov sin Gamal neće kandidirati na izborima.

Nasilje je eskaliralo nakon što je pala noć, kad su se u obračune uključili i vojni tenkovi! Vojska je ranije izrazila podršku prosvjednicima, ali još se ne zna na koga su pucali i jesu li pucnjevi uopće bili upućeni u masu ili su samo pucali u zrak kao znak upozorenja. Nasilni sukobi se nastavljaju, a novi prosvjedi najavljeni su za sutra.

Oglasio se Mubarak: Ako odem, Egipat će potonuti u Kaos

Hosni Mubarak u međuvremenu je i dao prvi intervju otkad su na ulicama Kaira počeli prosvjedi. Predsjednik Egipta razgovarao je s novinarkom ABC-ja Christiane Amanpour.

"Dosta mi je svega. Već sam 62 godine u javnoj službi i vrlo bih se rado povukao. Ali osjećam odgovornost prema svojoj zemlji. Ako sada odem, Egipat će potonuti u kaos", kaže Mubarak koji kaže da ga "uopće nije briga što narod misli o njemu jer on zna da mu je u srcu samo dobrobit Egipta".

Mubarak se osvrnuo i na odnose s američkim predsjednikom Barackom Obama, koji je također zatražio njegovu ostavku. "S Obamom sam razgovarao telefonski. Rekao sam mu da je dobar čovjek, ali da ne razumije egipatsku kulturu. Ako sada odem, moje će mjesto zauzeti Muslimanska braća", kaže Mubarak i dodaje kako je jako nesretan zbog nasilja na ulicama egipatskih gradova. Mubarak tvrdi kako on nije nahuškao svoje pristaše na prosvjednike, kao što mediji nagađaju.

"Oprostite zbog pet mrtvih"  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipatski premijer iskazao je nevjerojatni cinizam današnjom izjavom u kojoj se ispričao za jučerašnje sukobe između pristaša predsjednika Hosnija Mubaraka i antivladinih prosvjednika na Trgu Tahrir u Kairu.

Premijer Ahmed Shafiq je rekao da će se istražiti jučerašnje nasilje koje je nazvao "fatalnom pogreškom". "To je fatalna pogreška", kazao je Shafiq na privatnoj televiziji al-Hayat. "Kada istražitelji otkriju tko stoji iza tih zločina i tko je dopustio da se dogode, obećavam da će biti kažnjeni za to što su učinili", dodao je egipatski premijer. "Nema isprike za napad na mirne prosvjednike te se zbog toga ispričavam", rekao je Shafiq te pozvao prosvjednike da odu kućama i time pomognu u prevladavanju krize.

U neredima u srijedu poginulo pet ljudi, ozlijeđeno 829

Jučer su se s prosvjednicima na Trgu Tahrir u Kairu sukobile pristaše predsjednika Hosnija Mubaraka koji su stigli na konjima i devama. Jednog su muškarca prosvjednici uspjeli skinuti s konja i prebiti ga na Trgu Tahrir.

Egipatski ministar zdravstva izvijestio je kako je u sukobima na Trgu Tahrir ubijeno petero ljudi, a ozlijeđeno njih 829, uključujući 200 ozlijeđenih u današnjim jutarnjim satima, javlja BBC. Državna televizija javila je jučer kako je u sukobima poginuo jedan pripadnik sigurnosnih snaga. Trgom su letjeli Molotovljevi kokteli i komadi betona te se pucalo iz vatrenog oružja. Na Trgu je bilo i nekoliko vozila Hitne pomoći koji su napustili područje jutros oko 4 sata.  BBC javlja kako su na prosvjednike pucali pristaše Hosnija Mubaraka.

Vojska, koja je do sada tvrdila kako neće koristiti silu nad mirnim prosvjednicima, tjerala je prosvjednike kućama. Dužnosnici za nacionalnu sigurnost Obamine administracije kazali su za CNN kako bi situacija u Egiptu mogla postati vrlo loša te da su naredna dva dana kritična. Vlasti u SAD-u požuruju svoje građane da što prije napuste Egipat.

Predsjednik Hosni Mubarak prekjučer je obećao egipatskom narodu da se neće kandidirati na izborima u rujnu, ali da svoj mandat želi odraditi do kraja. Prosvjednike to nije zadovoljilo te traže da odmah odstupi s vlasti.

Oko 300 ljudi poginulo je u Egiptu u devetodnevnim neredima u toj zemlji.

UN evakuira svoje djelatnike, u Egiptu još 40 Hrvata

UN u Egipat šalje dva zrakoplova kojima će iz zemlje u kaosu evakuirati većinu svog osoblja. Preko 350 djelatnika i njihovih obitelji bit će privremeno smješteni u hotelima na Cipru, izjavio je Rolando Gomez, glasnogovornik mirovne misije na Cipru. Nije sigurno hoće li djelatnici i njihove obitelji ostati na Cipru ili će od tamo krenuti prema drugim destinacijama.  Prema Gomezovim riječima u Egiptu će ostati tek malen broj djelatnika UN-a.

Vinko Ljubičić iz Ministarstva vanjskih poslova je rekao za Index kako se u Egiptu nalazi još 40-ak hrvatskih državljana koji još nisu izrazili želju za evakuacijom u domovinu. Među njima mnogi imaju i egipatsko državljanstvo. "Naše veleposlanstvo je danas kontaktiralo s njima te su rekli kako još ne žele napustiti Egipat", kazao nam je Ljubičić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara