Straw tvrdi da je UN već odobrio rat u Iraku

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je u petak da je Vijeće sigurnosti UN-a već odobrilo uporabu sile protiv Iraka u slučaju da Bagdad ne ispuni postojeću UN-ovu rezoluciju.

Naglasio je, ipak, kako se nada da se iračka kriza još može riješiti bez rata.

´Iako je već dosta vremena proteklo, još uvijek se nadam da to možemo riješiti mirnim putem´, rekao je Straw u govoru pred britanskim Kraljevskim institutom za međunarodne odnose.

´Približavamo se trenutku u kojem će možda trebati donijeti teške odluke´, rekao je.

Straw je kazao kako je Vijeće sigurnosti UN-a, koje je u studenome donijelo rezoluciju 1441 u kojoj je Irak pozvalo da se razoruža, već odobrilo rat ako Sadam ne bude surađivao s inspektorima.

´VS UN-a već je upozorilo da će se morati upotrijebiti sila ako se uskrati suradnja´, rekao je, dodajući da rezolucija 1441 prijeti Iraku ´ozbiljnim posljedicama´.

´Diplomatski žargon ozloglašeno je dvosmislen, no u ovom slučaju terminologija ima samo jedno značenje: razoružanje silom´, rekao je.

Britanija i SAD tvrde da je Sadam Husein već prekršio tu rezoluciju.

Straw je odbacio tvrdnje protivnika rata prema kojima Zapad želi iračku naftu, ističući da se će u slučaju rata Zapad pobrinuti da se nafta koristi za dobrobit iračkoga naroda.

Iznio je i detaljne podatke o kršenju ljudskih prava u Iraku, odbacivši argument kako postoje i drugi diktatori koji krše ljudska prava kao ´relativističku glupost´. Najgora kršenja ljudskih prava događaju se u Iraku, naglasio je Straw.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara