Stručnjaci ne mogu protumačiti naglo širenje virusa u Aziji

OD SARS-a do ptičje groznice, zdravstveni stručnjaci teško mogu protumačiti najnovije haranje virusa u Aziji i samo iznose nagađanja, među kojima su bolji sanitarni nadzor i češći dodir sa životinjama koje žive u Aziji.

Uz atipičnu upalu pluća, lani se u Južnoj Koreji i u Vijetnamu pojavio virus H5N1 ptičje gripe od koje je u Vijetnamu od listopada umrlo troje ljudi, Maleziju i Kinu pogodila je zloćudna gripa iz Fujiana, a Hong Kong denge groznica i japanski encefalitis.

Richard Brown, epidemiolog iz područnog sjedišta Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Manilli misli da je virus SARS-a prisutan već godinama, ali se o njemu nije govorilo zbog malog broja oboljelih. Ta je bolest, po njegovu mišljenju, poprimila razmjere epidemije zbog novog fenomena: pokretljivosti ljudi, koji putuju u mjesta gdje još nisu bili i dolaze u dodir s novim bakterijama i virusima. Zatim se opet sele i nose virus sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugi je razlog što u Aziji, a napose u Kini ljudi vole jesti svježe meso pa kupuju žive životinje. To nažalost znači da su na sajmovima trgovci, kupci i ostali u dodiru sa živim životinjama, dok u drugim kulturama samo stočari dolaze u takvu priliku. Problem na jugu Kine pogoršava i popularnost divljači koja je najvjerojatnije izvor većine tih virusa.

Napokon, treći je razlog industrijalizacija poljodjelstva: kao što je promjena u hranidbi goveda u Europi izazvala takozvanu krizu kravljeg ludila, moguće je da prenatrpanost kaveza kod uzgoja pilića potiče širenje ptičje gripe u velikim razmjerima.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara