STRUČNJACI: NEMA RIZIKA OD ZRAČENJA NA LETOVIMA

Dosad najopsežnije istraživanje učinaka svemirskog zračenja na zdarvlje na dugolinijskom zrakoplovima, koje je objavljeno u Njemačkoj, pokazalo je da piloti i stjuardese nisu izloženi povećanom riziku oboljenja od raka.

Istraživanjem, čiji su rezultati ovjavljeni u njemačkom stručnom časopisu ´Aerzteblatt´, bilo je obuhvaćeno 6.000 pilota i više od 20.000 pratećeg osoblja.

Godišnja dodatna količina zračenja iznosila je prema istraživanju između 2 i 5 mSv nakon 600 do 900 sati leta. Prema navodima autora s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bielefeldu godišnja količina prirodnog zračenja u usporedbi s ovom iznosi na tlu 1 mSv, a prema drugim izvorima 2,9 mSv.

Istraživanje je pokazalo da je osoblje zrakoplova u prosjeku zdravije od drugih skupina pučanstva iste dobi. Razlog tome je sigurno dobra kontrola zdravlja osoblja zrakoplova, takozvani ´healthy worker effect´. Za vrijeme trajanja istraživanja umrlo je od ukupno 6.000 pilota njih 255, od toga 29 pri padu zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Broj oboljelih od raka pluća bio je niži od prosjeka, a u broju oboljelih od leukemije nije bilo odstupanja.

Čak i nakon 30 godina provedenih u pilotskoj kabini učestalost raka nije bila veća od prosjeka. Isto to vrijedi i za osoblje. Od 20.551 zaposlenog osoblja umrlo je u razdoblju istraživanja njih 311; 44 od raka, 62 od AIDS-a, a 21 pri padu zrakoplova.

Ipak i autori upozoravaju da zbog malog broja smrtnih slučajeva rezultate istraživanja valja uzeti s oprezom.

Već je dugo poznato da je količina zračenja na uobičajenim visinama leta zrakoplova viša od radioaktivnog zračenja koje primamo hranom i iz zraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara