Stručnjaci poručili ustavnim sucima: Harač je nepravedan te moralno i socijalno pogrešan

Tekst: I.Ka. / I.Kri.
Foto: Wikipedia

NA USTAVNOM sudu danas su se o uvođenju harača izjašnjavali stručnjaci koji su ga redom ocijenili neustavnim, nepravednim, moralno i socijalno pogrešnim, a jedino je Ana Lovrin u ime Sabora rekla kako je porez pravedan.

Profesorica na zagrebačkom Pravom fakultetu Olivera Lončarić Horvat u savjetodavnoj raspravi ustavnim je sucima rekla kako je Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke neustavan zato što nije pravedan, a to je obrazložila primjerom da istu stopu plaća i onaj koji ima šest tisuća kuna plaću te onaj kojemu primanja dostižu 50 tisuća kuna.

Lovrin tvrdi da je harač pravedan zato što postoje tri stope

Profesor ustavnog prava Siniša Rodin izrazio je svoje mišljenje da zakon u najboljem slučaju može biti ustavan do donošenja novog državnog proračuna te da je taj dokument prilika da se sva ta pitanja urede. Žarko Puhovski smatra kako je zakon moralno i socijalno pogrešan jer ga moraju plaćati i oni građani koji primaju samo 54 posto plaće.

Jedino je HDZ-ovka i bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin u ime Sabora tvrdila da je porez pravedan zato što postoje tri stope. Argument za njegovu pravednost izrekla je i predstavnica Vlade Zdenka Pongračić koja tvrdi kako trećina zaposlenih i 75 posto umirovljenika harač uopće ne plaća.

"Kriznim porezom prikupljeno 560 milijuna kuna"

Državni tajnik u Ministarstvu financija Ivica Mladineo rekao je da se kriznim porezom u nepuna tri mjeseca prikupilo 560 milijuna kuna. Prema njegovim riječima, to je omogućilo isplatu mirovina, socijalnih davanja i plaća korisnicima državnih proračuna.

"Zakon je na taj način popunio proračun i u potpunosti je ostvario svoju zadaću", istaknuo je to Mladineo kao argument u korist kriznog poreza.

Sud zaprimio više od 50 tisuća zahtjeva za ocjenu ustavnosti

Ustavni sud je zaprimio više od 50 tisuća zahtjeva građana za ocjenu ustavnosti toga zakona, kojim je uveden poseban krizni porez, u javnosti nazvan harač. Po pisanju medija rad na tom predmetu je gotovo zaključen. Sud je prikupio mišljenja svih strana u sporu te je dobio neovisna mišljenja struke i savjetovao se s Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Donošenje odluke Ustavnog suda očekuje se do kraja ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara