Stručnjaci u Maroku sljedećeg tjedna o održivom razvitku

UJEDINJENI narodi će okupiti ekološke stručnjake i vladine dužnosnike iz skoro 70 zemalja sljedećeg tjedna u Maroku kako bi poduzeli prvi korak prema najizazovnijem cilju 21. stoljeća promjeni neodrživih navika potrošnje i proizvodnje, priopćio je u petak UN.

UN-ov Odjel za održivi razvitak i UN-ov Ekološki program (UNEP) organizatori su sastanka koji počinje u ponedjeljak u Marakešu.

Očekuje se da će više od 100 sudionika otvoriti dijalog međunarodne zajednice prema provedbi jedne od ključnih obveza koje su prošle godine u Johannesburgu preuzeli svjetski čelnici na summitu o Socijalnom razvoju, a to je razvitak 10-godišnjeg okvira programa za održivu potrošnju i proizvodnju.

Prema statistikama UN-a, na 15 posto svjetskog stanovništva koje živi u zemljama s visokim dohotkom otpada 56 posto ukupne svjetske potrošnje, dok na najsiromašnijih 40 posto stanovništva u zemljama s niskim dohotkom otpada samo 11 posto potrošnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo nastaviti trošiti svjetske resurse sadašnjom stopom, a da ne oštetimo životne sustave planeta do nepopravljivosti", rekla je direktorica Odjela za održivi razvitak Joanne DiSano. "Važno je nastaviti zamah stvoren summitom u Johannesburgu i započeti provedbu njegovih odluka na ključnim područjima".

Sastanak u Marakešu će slijediti poziv iz Johannesburga da se ubrza prelazak na održive stilove života koji potiču socijalni i gospodarski razvitak za sve. Sudionici će razgovarati o strukturi i prioritetima 10-godišnjeg okvira za poboljšanje međunarodne suradnje, razmjene informacija i pomoći zemljama u razvoju.

(Hina) slek bdj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara