Stručnjaci žele Španjolsku u G8

FINANCIAL Studies Foundation, utjecajni španjolski think tank, je u ponedjeljak objavio studiju čiji je zaključak da Španjolska zaslužuje da se pridruži G8 - skupini najrazvijenijih zapadnih industrijskih država.

Temelj studije su podaci Svjetske banke o bruto-društvenom proizvodu (BDP) vodećih industrijskih država objavljeni u srpnju 2004. godine. Oni pokazuju kako je Španjolska uspjela preteći Kanadu, koja je članica skupine G8.

Španjolska, čija ekonomija već dvanaest godina bilježi stalni rast, se po BDP-u nalazi na osmom mjestu u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luis Ravine, profesor sveučilišta Navarre i voditelj studije, tvrdi da se španjolska vanjska politika tome mora prilagoditi i ulazak u G8 učiniti jednim od svojih glavnih ciljeva. Ravine, doduše, priznaje da će to biti prilično teško jer trenutne članice G8 - SAD, Japan, Njemačka, Britanija, Francuska, Italija, Kanada i Rusija - nastoje svoju organizaciju učiniti što je moguće eksluzivnijim klubom. Također tvrdi da bi ulazak Španjolske kao europske države G8 učinio manje reprezentativnim u odnosu na svijet, isto kao što bi s njime polovica članova bili države euro zone.

Rezultati studije su objavljeni na sastanku izvršnog odbora grupe, čiji je počasni predsjednik Jose Luis Zapatero, trenutni španjolski premijer. On se u svom govoru odbio izjasniti podržava li inicijativu ili ne, ali je izjavio kako je pojava novih ekonomskih velesila u posljednjih 15 godina G8 (koji je do ulaska Rusije zvao G7) učinio manje relevantnim faktorom svjetske ekonomije i politike nego što je to ranije bio slučaj.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara