Strugar se u Den Haag mora javiti do petka

UMIROVLJENI general JNA Pavle Strugar, optužen za granatiranje Dubrovnika 1991. godine, mora se javiti Haškom sudu (ICTY) do 5. prosinca, potvrdio je u srijedu njegov odvjetnik Goran Rodić, rekavši novinarima da je primio pismenu odluku sudskog vijeća prema kojoj je Strugarov dolazak prolongiran do petka.

Rodić međutim nije odgovorio hoće li se Strugar u petak zaista pojaviti u Den Haagu i pod kojim okolnostima.

Suđenje Strugaru pred Haškim sudom zakazano je za 9. prosinca, a prema ranijoj odluci, Strugar se do 2. prosinca trebao vratiti u pritvor Haškog suda.

ICTY je u srijedu objavio da su vlasti Srbije i Crne Gore prekršile nalog Suda da se optuženi do 2. prosinca vrati u Den Haag s privremene slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik ICTY-a Jim Landale rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu da je "predraspravni sudac izdao novi nalog u kojem se određuje da se Strugar mora do 5. prosinca vratiti u pritvor ICTY-a".

Vladi Srbije i Crne Gore, istom je odlukom naloženo da ispuni jamstva koja je dala u zahtjevu za Strugarovo puštanje na slobodu. Također je naloženo da se generalu na putu do Den Haaga osigura službena medicinska pratnja, kazao je glasnogovornik.

Termin početka suđenja, po njegovim riječima, za sada ostaje neizmjenjen - 9. prosinca.

Strugarovi odvjetnici ovih su dana službeno zatražili od Haškog suda da se početak suđenja odgodi zbog bolesti optuženog, koji je smješten u bolnicu u Podgorici, ali je Raspravno vijeće potvrdilo da se on mora vratiti u Haag u ranije utvrđenom roku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara