Strujni kolaps u Americi uzrokovala ljudska pogreška

STRUJNI kolaps koji je prije gotovo dva tjedna izazvao velike štete na velikom području Sjeverne Amerike, uzrokovale su ljudske pogreške, počevši od elektrana u Ohiju, stoji u izvješću istražitelja na koje se u srijedu poziva New York Times.

Najteži raspad električnog sustava u američkoj povijesti počeo je 14. kolovoza i trajao tri dana, obuhvativši područje od Detroita do Toronta i New Yorka, pogodivši 50 milijuna ljudi i uzrokovavši oko milijardu dolara štete u gospodarstvu, a istražitelji su izradili njegov vremenski slijed sekundu po sekundu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Smatramo da smo prilično dobro odredili tijek događanja", rekao je Donald Benjamin, potpredsjednik Vijeća za električnu pouzdanost Sjeverne Amerike, uspostavljenog kako bi održavao strujni tok nakon kolapsa 1965. godine.

Američki dužnosnik koji je sudjelovao u istrazi rekao je kako prikupljeni podaci ukazuju na ljudske pogreške u početnoj fazi strujnog kolapsa koji je počeo u elektranama u Ohiju i brzo se proširio na Kanadu i sjeveroistok SAD-a.

"Da su se poštovala sva pravila, ne bi došlo do efekta domina. Riječ je o institucionalnim pogreškama, a ne kolapsu samog sustava", rekao je dužnosnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara