Student teologije se naljutio na grm pa zapalio Velebit i za to dobio 15 mjeseci zatvora

Student teologije se naljutio na grm pa zapalio Velebit i za to dobio 15 mjeseci zatvora

Tekst: I.Kri.
Foto: Branislav Grgurović (Cropix)

ZADARSKOM studentu teologije Juri Ercegu danas je dosuđena kazna od 15 mjeseci zatvora zbog podmetanja požara na Velebitu 2007. godine.

Nakon uhićenja je Erceg rekao kako je požar izbio slučajno, i to zato što je on bio ljut na grm koji mu dulje vrijeme smetao, jer ga je znao ubosti bodljama kada bi izlazio iz kuće na Velikom Rujnu. Kako bi se riješio grma, Erceg je u njega bacio šibicu, no požar se ubrzo proširio na područje Nacionalnog parka Paklenica progutavši oko 200 hektara šume.

Erceg smatrao da nije kriv

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku suđenja je Erceg izjavio da se ne osjeća krivim za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Nakon što je zapalio grm, a vatra se proširila područjem, Erceg i njegov otac su mobitelom željeli pozvati vatrogasce, no na Velikom Rujnu nije bio signala.

Na suđenju je psihijatrica dr. Vera Klarić izjavila kako Erceg ne spada u skupinu piromana te da nikada nije osjećao potrebu za paljenjem vatre. Prosudila je kako je u trenutku paljenja grma bio psihički uračunljiv, iako je bio u stanovitoj psihičkoj krizi zbog smrti majke.

Šteta od 248 milijuna kuna

Šteta nastala tim požarom, koji je ugašen tek nakon nekoliko dana, procijenjena je na 248 milijuna kuna. U požaru je izgorjelo 180 hektara šume i makije, a dio njih bio je u Nacionalnom parku Paklenica.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara