Studenti iznervirani trogodišnjim ignoriranjem njihovih problema sutra ipak izlaze na ulice

UNATOČ tome što je ministar Dragan Primorac studentima obećao kako se neće ograničiti broj onih koji će nakon završetka preddiplomskog studija moći nastaviti svoje školovanje, kao i to da će troškove diplomskog studija pokrivati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, za sutra najavljeni prosvjedi ipak će se održati.

> Primorac ispunio zahtjeve, studenti ne odustaju od prosvjeda

Naime, studenti žele izraziti nezadovoljstvo zbog trogodišnjeg ignoriranja njihovih problema, objasnila je Marija Sabolić, jedna od organizatorica, inače studentica treće godine biologije.

"Sutrašnjim prosvjedom želimo uputiti otvoreni poziv ministarstvu i sveučilištu na dugo zapostavljani dijalog. Zadovoljni smo što su zahtjevi ministra iznijeti danas na rektorskom zboru prihvaćeni, ali do svih tih događaja ne bi došlo da nismo odlučili prosvjedovati. Mi smo iznervirani time što se studentski problemi ignoriraju već tri godine pa zato i izlazimo na ulicu", kazala je Sabolić dodavši kako oni traže one uvjete koji su postavljeni kada su na "bolonjski" studij krenuli.

Prosvjed nije uperen protiv bolonjskog sustava

"Šuškalo se da bi se mogle uvesti kvote za diplomski studij, ali i da bi za taj studij troškove trebali snositi sami. Takvo što nije bilo nigdje zapisano, a ministar je takvu mogućnost jučer i odbacio. Potrebno je još naglasiti da to nisu bili uvjeti s kojima smo bili upoznati, po kojima smo studij započeli", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti upozoravaju kako prosvjed nije uperen protiv bolonjskog sustava, nego za cilj imaju kvalitetnije provođenje najavljenih reformi odnosno žele "bolonjsko" sveučilište onako kako bi ono zaista trebalo izgledati, po svim standardima postavljenima u famoznoj deklaraciji. Prilično su izrevoltirani time što su iz cijelog procesa isključeni. Ujedno, pribojavaju se mogućnosti naknadnih promjena, već karakterističnih za ove prostore.

Prosvjed će s trga ispred muzeja Mimara krenuti točno u podne, a potom će studenti oko 13 sati nastaviti prema zgradi rektorata Sveučilišta na Trgu maršala Tita. Nakon toga "skoknut" će, najavljuju, i do Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Ig.M. 
Foto: L.T.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara