Studenti splitskog Veleučilišta sutra prosvjeduju na Rivi

Studenti splitskog Veleučilišta sutra prosvjeduju na Rivi

STUDENTI splitskog Veleučilišta sutra će na Rivi održati mirni prosvjed. Štrajkaški odbor, koji organizira prosvjed, pozvao je sve studente i građane da im se pridruže. Studenti će prosvjedovati do ukidanja Vladine uredbe.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare studentskog Štrajkaškog odbora VEST-a rečeno je d će se na Rivu krenuti u 15 sati iz Kavanjinove ulice.

Naime, Senat Sveučilišta u Splitu prihvatio je sinoć, nakon više od četiri sata zasjedanja, odluku o pripojenju splitskoga Veleučilišta Sveučilištu, sukladno Vladinoj Uredbi od 23. listopada.

Rektor Sveučilišta Ivan Pavić novinarima je nakon sjednice izjavio kako je odluka prihvaćena većinom glasova od ukupno 20 nazočnih članova Senata splitskog Sveučilišta.

Glasovanje je obavljeno javno, no omjer glasova za i protiv tajni je podatak, kazao je rektor Pavić.

Ta odluka, objasnio je, predstavlja privremeno rješenje, odnosno Senat će predložiti ponovno osnivanje Veleučilišta tj. njegovo izdvajanje u samostalnu instituciju, najkasnije 2010. godine, kada po novom Zakonu o visokom školstvu, sveučilišta mogu imati stručne studije.

Do tada će dosadašnji studiji Veleučilišta djelovati kao Odjel stručnih studija pri Sveučilištu u Splitu.

U međuvremenu će Senat Sveučilišta izraditi operativni plan za ustroj tih stručnih studija koji će predložiti Vladi na prihvaćanje, i nakon toga će krenuti u njegovu provedbu, rekao je rektor Pavić.

Potvrdio je da splitsko Sveučilište preuzima sve studente Veleučilišta koji zadržavaju sva prava, i sve nastavnike i djelatnike, a jednako tako i svu imovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti koji studiraju u drugim gradovima u kojima splitsko Veleučilište ima organizirane studije, također zasad postaju studenti Sveučilišta u Splitu, dok se operativnim planom to drugačije ne odredi. Naime, postoji mogućnost da njih, odnosno njihove studije, preuzmu druga Sveučilišta u Hrvatskoj.

Ministar znanosti Gvozden Flego, koji je bio nazočan sinoćnjoj sjednici Senata splitskog Sveučilišta, izjavio je novinarima kako je "svojim dolaskom želio ukazati na razloge za donošenje takve (Vladine) uredbe".

Izrazio je i zadovoljstvo odlukom Senata, jer su, kako je rekao, "njegovi članovi dali prednost vladavini prava. Time su se stekli uvjeti da se legaliziraju pojedini studijski programi i da se pruži šansa svim studentima da napokon dobiju pravno valjane diplome. Studenti su dobitnici u ovom slučaju", kazao je ministar Flego.

Studenti Veleučilišta ogorčeni istupima ministra znanosti Flege. Predstavnici Štrajkaškog odbora izjavili su kako više uopće neće reagirati na ministrove uvrede. 

Inače, tijekom višesatnog trajanja sastanka Senata splitskog Sveučilišta, održanog na Medicinskom fakultetu, oko 19 sati ispred zgrade okupilo se 200-tinjak studenata Veleučilišta te mirno prosvjedovalo.

Okupljeni studenti nosili su transparente na kojima je pisalo "Ministre, čista petica iz marksizma" i "Štrajk studenata". Predstavnici štrajkačkog odbora razgovarali su s članovima Senata i ministrom, koji su im pokušali pojasniti zašto je donesena uredba Vlade.

 

Nakon što su, po završetku sastanka, doznali za odluku Senata splitskog Sveučilišta o pripojenju Veleučilišta, kratko su prosvjedovali zviždanjem i glasnim povicima protiv te odluke, a potom su se mirno razišli.

Savjetnica Štrajkaškog odbora Maja Cvitan, izjavila je pak kako su studenti "ogorčeni prihvaćanjem te odluke" no da neće odustati od štrajka koji je počeo u ponedjeljak sve dok se ne ispuni njihov zahtjev, a to je da se ukine uredba o pripojenju.

 

Priča o "Veleučilištu" sinoć je poprimila i političke dimenzije. Potporu studentima dali su Hrvatski blok, HČSP, ASH. Studente, kako tvrdi Studentski zbor, podržava i Crkva.
    
Zadnji štrajk studenata u Splitu dogodio se davne 1971. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara