Studentska inicijativa za revizijom programa suzbijanja zloporabe droga

STUDENTI zagrebačkoga Filozofskog fakulteta smatraju da se iz Nacionalnoga programa suzbijanja zloporabe opojnih droga mora povući odredba o testiranju studenata stanara studentskih domova na opojne droge jer ta odluka predstavlja napad na osnovna ljudska prava i sveučilišnu autonomiju.

Na današnjoj konferenciji za novinare na Filozofskome fakultetu studenti su objasnili da su zbog takovoga napada na osnovna ljudska prava, sveučilišnu autonomiju te ničim utemeljenu diskriminaciju i pokrenuli inicijativu za hitnu reviziju Nacionalnoga programa suzbijanja zloporabe opojnih droga. Tu su inicijativu studenti uputili predsjedniku Vlade Ivici Račanu, predstojniku Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga Anti Barbiru, ministru znanosti i tehnologije Gvozdenu Flegi, prorektoru zagrebačkoga Sveučilišta Vjekoslavu Jerolimovu i ministru unutarnjih poslova Šimi Lučinu.

Ističući da njihova inicijativa ni u kojemu slučaju ne znači da oni podržavaju ili se zauzimaju za konzumaciju bilo kakvih droga, studenti su ustvrdili da odredba o testiranju studenata stanara studentskih domova neće povećati sigurnost u studentskim domovima. A to kako osigurati sigurnost u domovima je, smatraju studenti, ključno pitanje, dok je odredba o testiranju studenata na opojne droge u tom smislu neučinkovita.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti su izvijestili da su danas razgovarali s gospodinom Antom Barbirom kojemu su prenijeli svoja stajališta da Nacionalni program, među ostalim, ne funkcionira kao cjelina te da dvije trećine proračunskih sredstava služe za financiranje represivnih mjera dok se za prevenciju odvaja tek mali dio.

Za sljedeći tjedna studenti su najavili ponovni sastanak s Antom Barbirom na kojemu bi trebali biti i ministar znanosti Gvozden Flego i predstavnik Ureda za ljudska prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara