Studija: Čimpanze bi za pedeset godina mogle izumrijeti

ČIMPANZE, najbliži čovjekovi rođaci, mogle bi izumrijeti za pedesetak godina jer ih love zbog mesa, a ugrožavaju ih i bolesti te nestanak šuma, upozorili su u utorak znanstvenici.

Najugroženija je podvrsta čimpanze Pan troglodytes vellerosus. Najčešće se nađu u Nigeriji, ostalo ih je još samo osam tisuća, a prema podacima iz studije, mogli bi nestati u iduća dva desetljeća.

Istraživanje je predstavljeno na konferenciji Saveza za zaštitu afričkih čimpanza (PASA) u Johannesburgu. Organizacija PASA skrbi za siročad i ranjene čimpanze.

"Vjeruje se da protuzakonit lov i konzumiranje mesa velikih primata ima znatan utjecaj na brzinu kojom ti majmuni nestaju, baš kao i prodor čovjeka, deforestacija i bolesti", kaže se u priopćenju PASA.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanje je teže nego što smo mislili", rekao je Norm Rosen, antropolog s kalifornijskoga sveučilišta Fullerton koji je koordinirao izvođenje studije.

U studiji je na temelju rasta broja siročadi koja dolazi na skrb PASA-e izračunato smanjenje broja čimpanza u divljini i otkriven je dramatičan porast broja mladih čimpanza koje ostaju bez roditelja.

Rosenova studija procjenjuje da je na svako siroče koje stigne do PASA-e ubijeno deset čimpanza u divljini. Prema toj procjeni, podvrsta vellerosus izumrijet će u idućih 17 do 23 godine.

Druge tri podvrste čimpanze imaju nešto bolje izglede, ali ovim tempom nestajanja i one će izumrijeti za 41-53 godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara