Studija: Čovjek je evoluirao od vegetarijanca u mesojeda

ČOVJEK je evolucijom prerastao svoje vegetarijanske korijene i postao mesojed u zoru roda Homo, prije približno dva i pol milijuna godina, objavljeno je u studiji koja je proučavala zube naših predaka.

Istraživači su 1999. na životinjskim kostima starim oko 2,5 milijuna godina pronašli tragove zuba, ali nisu bili sigurni da su ih ostavili hominidi mesojedi jer se činilo da nijedan nije imao za to prikladne zube, piše New Scientist.

Nova analiza Petera Ungara sa Sveučilišta u Arkanzasu pokazala je da su privi pripadnici roda Homo imali puno oštrije zube nego njegov neposredni predak australopitek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedenje mesa zahtijeva zube prilagođene više rezanju nego mljevenju. Sposobnost rezanja određena je kosinom zubne krune. "Oštrije krune znače i sposobnost konzumiranja grublje hrane", kaže Ungar. On je otkrio da su krune na kosturima ranih pripadnika roda Homo oštrije nego u gorila koji jedu lišće i drvo, ali ne i meso.

No krune australopiteka nisu samo pliće od kruna ranih pripadnika roda Homo, one su pliće i od čimpanzinih, a čimpanza jede uglavnom meku hranu poput zreloga voća, a meso gotovo i ne.

Ungar je laserom skenirao svaki zub i analizirao površinu kao da je krajolik, pomoću geografskog informacijskoga sustava, rekao je na simpoziju o prehrani i evoluciji održanoj u kolovozu na Sveučilištu u Arkansasu.

Tražio je način uspoređivanja upotrebom već istrošenih zuba jer je teško naći fosile s neupotrebljavanim zubima. U jednoj prijašnjoj studiji o zubima gorila i čimpanza, Ungar je svoju tehniku provjerio pokazavši da su razlike zuba između vrsta stalne, ma koliko se zubi trošili.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara